ING reduce din ianuarie avansul la creditele ipotecare la 15%

Gabriel Bucur 10/01/2017 | 17:10 Ştiri
ING reduce din ianuarie avansul la creditele ipotecare la 15%

Banca ING reduce, din 21 ianuarie, nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare la 15%, față de 25% cât este în prezent.

Decizia are la bază analiza efectelor legii Dării în Plată, de la momentul intrării în vigoare (13 mai 2016). Potrivit băncii, doar câteva zeci de clienți ING au venit cu cereri de dare în plată, în perioada analizată, iar cei cu probleme reale în ceea ce privește plata ratelor au primit soluții individuale de restructurare.

„Am decis să reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achiziție a unei locuințe mai accesibil și a răspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de şase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evoluția, dar și particularitățile solicitărilor de dare în plată primate”, a declarat Ștefan Radu, director de Dezvoltare Produse Retail în cadrul ING.

Totodată, reprezentantul ING a precizat că așteaptă „și clarificările Curții Constituționale în ceea ce priveşte aspectele potențial neconstituţionale ale Legii Dării în Plată”

Dobânda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va rămâne egală cu 4,3% (ROBOR3M+3,4%), în cazul clienților care încheie asigurări de viață de grup la NN Asigurări de Viață S.A. Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din prețul de achiziție al locuinței, dobânda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, până a 3,85%, în cazul aceleiași categorii de clienți.

În ceea ce privește creditele de investiții imobiliare și a celor de consum garantate cu ipotecă, „condițiile de acordare rămân nemodificate, suma acordată neputând depăși 65% din valoarea evaluată a imobilului adus în garanție”.

Pentru toate creditele garantate cu ipotecă, mai puțin cele de consum, perioada maximă de rambursare nu va putea depăși 30 de ani. Creditele de consum garantate cu ipotecă vor putea fi rambursate, ca până acum, pe o perioadă de cel mult cinci ani.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.