Încep filmările pentru „Moromeţii 3” cu Alex Călin şi Horaţiu Mălaele în rolurile principale

Andrei Dumitru 03/03/2023 | 12:28 Timp Liber
Încep filmările pentru „Moromeţii 3” cu Alex Călin şi Horaţiu Mălaele în rolurile principale

Saga Moromeţilor revine pe ecran în regia aceluiaşi Stere Gulea şi este surprinsă tot de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile. Libra Films anunţă începerea filmărilor pentru continuarea poveştii familiei care a cucerit inimile românilor, la 35 de ani după lansarea primei părţi şi la doar 5 după ce a revenit în atenţia tuturor cu partea a doua.

Filmările la „Moromeţii 3” vor avea loc pe parcursul anului 2023 la Talpa, judeţul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar şi la Sinaia, Bucureşti, Goleşti şi mai multe sate din jurul Capitalei.

Casa Moromeţilor, din satul Talpa, este aceeaşi în care au avut loc filmările din vara anului 1985, dar şi cele din 2017. Pentru cele din urmă a fost nevoie de un efort impresionant din partea echipei de producţie, care practic a reconstruit casa după schiţele şi imaginile celei vechi, refăcute de scenograful Cristian Niculescu.

Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea s-a inspirat din „Moromeţii, vol. 2”, „Viaţa ca o pradă” şi publicistica lui Marin Preda, cea de-a treia parte are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea. „Moromeţii 3” continuă povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, care devine în anii 1950 un tânăr scriitor apreciat care îşi trăieşte viaţa şi poveştile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemaţi să susţină linia partidului, să scrie despre avantajele şi bunăstarea noii lumi. Niculae e pus în faţa unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit dar dacă nu, poate plăti cu libertatea şi va fi tras pe linie moartă.

„Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce priveşte entuziasmul şi interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu Moromeţii 2. Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubeşte această lume şi această familie, aşadar, mi-am dorit să închei saga Moromeţilor, mai ales pentru că noi nu avem aşa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda şi multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului”, a spus regizorul Stere Gulea.

Distribuţia rămâne una de excepţie, reunind câţiva dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale îi vom vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horaţiu Mălaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurenţiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu.

Alex Călin este în prezent actor al Teatrului Excelsior, unde poate fi văzut în „KNOCKOUT. Dulcea ştiinţă de a face vânătăi” (r. Sânziana Stoican), „Opera de trei parale” (r. Răzvan Mazilu), „Fluturii sunt liberi” (r. Erwin Şimşensohn) sau „#EmojiPlay”, un spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu. În trecut a colaborat cu mai multe teatre importante din Bucureşti, de stat (Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra), dar şi independente (Teatrul de Artă, Godot Cafe-Teatru, Macaz Teatru Bar Coop, Centrul Replika), iar în film şi-a făcut debutul în lungmetrajul #Selfie (2014, r. Cristina Jacob), devenind ulterior cunoscut cinefililor pentru rolul principal din Cap şi Pajură (2019, r. Nicolae Constantin Tănase). Alături de el va face parte din povestea Moromeţilor şi Mara Bugarin, cunoscută publicului pentru rolul principal din filmul „Metronom” (r. Alexandru Belc), premiat anul trecut la Cannes în cadrul secţiunii Un certain regard.

„Mă bucur că Moromeţii merg mai departe şi sunt încântat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral şi social provocat de naşterea celui mai important roman postbelic din literatura română. Va fi, fără îndoială, un film esenţial pentru înţelegerea anilor ‘50, în contextul în care vom vedea dilemele şi conflictul unui intelectual cu tentaţia compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puţin la fel de important precum filmul lansat în 2018”, a declarat producătorul Tudor Giurgiu.

În timp ce criticii de film consideră aproape în unanimitate că Moromeţii este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone, Moromeţii 2 rămâne una din cele mai populare lansări ale ultimilor ani. A adus în sala de cinema peste 200.000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai vizionate filme în anul 2018, cu un public de peste 4.000 mii de spectatori doar la premiera de gală de la Sala Palatului. În 2019 a fost cea mai apreciată peliculă în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Premiilor Gopo, adjudecându-şi 9 trofee din cele 14 nominalizări – Cel mai bun film, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură, Tânără Speranţă, Premiul Publicului.

Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, îşi va pune din nou amprenta asupra Moromeţilor, în timp ce Dana Păpăruz rămâne creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu va semna şi de data aceasta scenografia. Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu.

Stere Gulea a mai regizat filme precum „Iarba verde de acasă” (Premiul ACIN, 1977), „Piaţa Universităţii, România” (Premiul UCIN, 1991), „Stare de fapt” (1996) sau „Sunt o babă comunistă” (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru şi Film.

„Moromeţii 3” este o producţie Libra Films, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în toamna anului 2024, fiind distribuit de Transilvania Film.