Huawei vrea să dezvolte Orașe Inteligente în România

Cristina Dobreanu 16/05/2017 | 15:16 Ştiri
Huawei vrea să dezvolte Orașe Inteligente în România

Compania Huawei a prezentat, în cadrul Forumului Smart City 2017, care are loc la București, strategia și ultimele tehnologii pentru transformarea orașelor în smart city (orașe inteligente).

Strategia Huawei are în prim plan soluții ICT (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), care să ajute autoritățile centrale și locale împreună cu industria de profil să ofere servicii avansate în sprijinul cetățenilor, menite să îmbunătățească viețile oamenilor, să producă creștere economică și să creeze comunități sustenabile.

„Am călătorit în foarte multe orașe din România pentru discuții. Am găsit oameni foarte interesați de smart city”, a precizat, în cadrul conferinței, Liu Ke, CEO Huawei Technologies Romania.

Huawei a prezentat cele mai importante soluții ITC din portofoliu menite să accelereze construcția și dezvoltarea orașelor inteligente, precum Centrul Inteligent de Operațiuni (IOC), susținut de Cloud și Big Data, soluții de management al orașelor bazate pe Internet of Things (IoT) și soluții avansate în domeniul serviciilor publice, dezvoltate în colaborare cu partenerii globali.

Pornind de  la faptul că urbanizarea rapidă aduce autorităților centrale și locale o serie de provocări, acestea trebuie transformate. În acest context, mai multe orașe din România, precum Cluj, Alba Iulia, București (sectorul 4) au început să dezvolte deja o serie de proiecte Smart City.

„Proiectele de tip Smart City devin tot mai integrate și mai complexe. De aceea, aveți nevoie de platforme pentru a integra toate aceste proiecte. Huawei furnizează tehnologia necesară dezvoltării unui centru neuronal care să alimenteze orașele inteligente. Credem că Guvernul din România și autoritățile române vor fi deschise implementării de soluții Smart City, ca o modalitate firească de a crea condiții mai bune de viață pentru cetățeni”, a mai spus Liu Ke.

Un oraș inteligent înglobează mai multe componente: infrastructură modernizată cu ajutorul aplicațiilor smart sau servicii inovatoare precum Smart Parking (parcare inteligentă) sau monitorizarea sănătății personale, care sunt relativ ușor de pus în practică și nu interferează cu actualele administrații. Beneficiile oferite trec dincolo de un simplu „Wi-Fi gratuit”. În viitor, senzori de tot felul – camerele de luat vederi, rețelele acustice și alte sisteme – vor comunica în timp real informații cu privire la sănătatea și starea orașului, a infrastructurii acestuia, care la nivel uman, s-ar putea simți, de exemplu, ca un drum spre locul de muncă fără stres, au punctat reprezentanții Huawei.

Pe măsură ce societatea devine tot mai dependentă de internet, asigurarea securității cibernetice este o prioritate.

„Securitatea cibernetică este o prioritate pentru noi și, ca atare, am investit resurse substanțiale în efortul de promovare și îmbunătățire a capacității companiei noastre de a oferi cele mai bune soluții în domeniul securității cibernetice pentru o lume mai sigură”, a adăugat Xiongjun, Cyber Security Chief Officer România.

Huawei este un furnizor de soluții ICT la nivel global, cu peste 180.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 170 de țări. În Romania, Huawei este un jucător de top pe piața IT&C și un partener strategic pentru operatorii telecom Orange, Vodafone, Telekom și RCS-RDS. Compania a creat în România peste 1.500 de oportunități de muncă pe termen lung și peste 3.000 de locuri de muncă temporare.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.