Guvernul Orban dă semnalul: reduceri de personal la ministere şi instituţii publice

Elena Marinescu 07/12/2019 | 19:59 Ştiri
Guvernul Orban dă semnalul: reduceri de personal la ministere şi instituţii publice

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, sâmbătă, că vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice. Ea a precizat că este vorba cu precădere de rude și de clienți politici, care au fost angajați fără a avea experiență în domeniu.

Potrivit vicepremierului, se va face o evaluare la fiecare minister în parte și cei care nu au competențe pentru postul respectiv vor fi concediați. „De pildă, la Ministerul Dezvoltării 30% dintre șefi vor pleca”, a spus Raluca Turcan.

„Suntem în etapa în care pregătim Hotărârile de Guvern pentru reorganizarea instituțiilor din subordinea ministerelor, unde vrem să introducem o structură suplă. Asta înseamnă că se evalueaza activitatea, se vede unde se stă degeaba.

Dacă sunt oameni buni care stăteau degeaba, pentru că nu voia nimeni să îi folosească, vor fi mutați în altă parte, iar cei care sunt clienți politici, nepoți, iubite sau alte legături cu demnitarii, atunci trebuie să își vadă de drum. Românul are un simț al dreptății.

Sunt oameni foarte buni de mult timp în ministere care nu au reușit să avanseze în carieră pentru că intra mereu cineva peste, nepoată, clientă sau iubită. Aceasta evaluare se face în interiorul ministerului. Acolo unde nu e o imagine clară, apelăm la mijloace externe”, a declarat Raluca Turcan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Scheme noi de personal în instituţii

Ea a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde vor avea loc restructurări, însă la fiecare minister, ministrul de resort va veni cu propria sa schemă de reduceri de personal.

„Am vorbit, de exemplu, cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate, se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%.

Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem”, a precizat Raluca Turcan.

Întrebată până când vor fi efectuate restructurările din ministere şi instituţii, Raluca Turcan a spus că este un proces care va dura o perioadă mai lungă, însă noul buget va fi gândit pe structurile cu personal restructurat.

100.000 de funcţionari, suspectaţi că au fost angajaţi pe „pile”

Deputatul PNL Florin Roman declara recent că se va face o analiză în ceea ce privește bugetarii ”angajați pe pile” în sistem.

”Plecăm de la execuția bugetară pe primele opt luni care indică un deficit de 22 de miliarde. Această gaură trebuie acoperită prin împrumuturi și reducerea costurilor în administrația publică centrală. Aici este marea, marea problemă. PNL își propune să reducă cheltuielile cu statul.

Noi am identificat că, în ultimii doi ani, administrația PSD a angajat pe pile aproape 100.000 de funcționari. La o cheltuială medie de 2.000 de euro pe funcționar bugetar, vedem că, dacă reducem numărul acestor angajați pe pile, ajungem undeva la trei miliarde de euro pe an și practic e o mică parte din ceea ce trebuie acoperit din acest deficit.

Guvernarea PSD a angajat pe pile 100.000 de oameni. Nu îi ținem. Vom face un audit, iar cei care își găsesc rostul muncii vor rămâne, iar cei care nu, vor pleca”, anunţa parlamentarul liberal.

Ludovic Orban: nu vom plăti salarii la cei care au intrat pe uşa din dos în instituţiile publice

Premierul Orban a ţinut să precizeze că nu îşi vor mai primi lefurile funcţionarii angajaţi „pe bază de carnet de partid sau pe bază de pile şi rubedeniile clientelei politice a PSD şi cei care nu-şi fac treaba”.

El a amintit că a declanşat un proces de refacere a capacităţii administrative a instituţiilor guvernamentale şi, de asemenea, de reducere a dimensiunii aparatului birocratic. „Am început cu reducerea numărului de ministere, vom continua cu reducerea numărului de entităţi publice aflate în subordinea Guvernului şi în subordinea ministerelor, astfel încât să asigurăm o administraţie cât mai eficientă, o administraţie cât mai lipsită de proceduri inutile care să asigure fluenţa tuturor proceselor administrative necesare pentru asigurarea de servicii de calitate şi prompte către cetăţeni, de asemenea o relaţie normală şi firească cu mediul de afaceri care să încurajeze orice fel de investitor”, a arătat premierul.

Potrivit acestuia, cu siguranţă ”vor exista paşi pe care Guvernul îi va derula pentru a construi instituţii mai eficiente, care cu adevărat să aibă capacitatea de a genera şi de a pune în practică toate politicile publice de care are nevoie România pentru dezvoltare”.