Guvernul a greșit din nou calculele. Bugetul pe primele trei luni nu este cel promis

Gabriel Bucur 08/05/2017 | 14:40 Ştiri
Guvernul a greșit din nou calculele. Bugetul pe primele trei luni nu este cel promis

 

În primele trei luni ale anului, planul de încasări la buget s-a realizat în proporție de 94,5%. La capitolul cheltuieli, realizate în proproție de 89,9%, principalele capitole bugetare păgubite au fost investițiile, arată raportul privind execuția bugetară pe trimestrul I al anului 2017, publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În primele trei luni ale anului, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de aproximativ 1,5 miliarde de lei, adică 0,19% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cu toate acesta, veniturile colectate au fost sub așteptări. Mai exact, în program erau bugetate încasări de 62,9 miliarde de lei, cu 3,4 miliarde în plus față de realizările raportate de Finanțe.

Veniturile colectate la vistieria statului, în valoare de 59,5 miliarde de lei, adică 7,3% din PIB, au înregistrat o creștere cu 7,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană) au fost de 56,8 miliarde de lei, adică 7% ca pondere în PIB.

Pe partea de venituri, sumele colectate din impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri de capital au înregistrat o rată de realizare de 96,7% în primele trei luni din 2017, de aproape 11,9 miliarde de lei, cu circa 400 de milioane de lei mai puțin decât era programat. Companiile au vărsat impozite pe profit de 3,8 miliarde de lei, cu 280 de milioane mai puțin decât anticipa Guvernul, în condițiile în care economia a ”duduit” anul trecut, consemnând un avans de 4,8% din PIB.

Totodată, veniturile colectate din impozitele și taxele pe bunuri și servicii au totalizat 20,6 miliarde de lei, adică 94,3% din sumele programate, cu 1,2 miliarde de lei mai puțin. Numai în zona de TVA, au fost înregistrate sume cu aproape 700 de milioane de lei mai mici, adică 94,7% din totalul de 13,7 miliarde de lei așteptat de Finanțe.

În ceea ce privește absorbția de fonduri europene, suma primită de la Uniunea Europeană în cadrul financiar 2014-2020 au fost cu 1,2 miliarde de lei mai mică decât anticipa executivul, astfel încât gradul de realizare a fost de 71,3% la acest capitol.

La nivelul cheltuielilor, sumele au totalizat 58 de miliarde de lei, cu 6,5 miliarde de lei mai puțin decât era programat, cele mai păgubite capitole bugetare fiind investițiile.

Cheltuielile de capital (investițiile) au fost în valoare de peste un miliard de lei, cu 600 de milioane de lei mai puțin decât suma programată de Finanțe, astfel că procentul de realizare a sumelor cheltuite pentru investiții a fost în primul trimestru de 63,3%.

Totodată, și sumele cheltuite pentru proiecte cu finanțare din fondurile externe nerambursabile din cadrul financiar 2014-2020 au fost mai mici în realitate față de cele programate. Astfel, în acest caz, cheltuielile au fost de doar trei miliarde de lei, față de 4,6 miliarde de lei, suma programată, adică o rată de realizare de 66,1%.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.