Guvernul a aprobat banii restanți pentru tichetele de masă și sporurile minerilor din Valea Jiului

Elena Marinescu 24/02/2021 | 19:15 Ştiri
Guvernul a aprobat banii restanți pentru tichetele de masă și sporurile minerilor din Valea Jiului

Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care minerii își vor primi tichetele de masă și alte sporuri restante. Este vorba de suma de 11 milioane de lei, premierul dând asigurări că au fost acoperite astfel toate restanțele.

A fost o completare. A fost aprobat un act normativ săptămâna trecută și a fost o completare. Minerii au primit anul trecut salariile, dar nu au primit acele tichete suplimentare și alte sporuri care erau reglementate prin contractul colectiv de muncă.

Pentru că este o companie în insolvență, a trebuit să facem o hotărâre de guvern separată și să găsim o sursă. S-a aprobat. O să fie publicată în următoarele minute, ca să ne asigurăm că banii ajung cât mai repede la minerii din Valea Jiului – 11 milioane de lei. Tot ce a fost cerut a fost completat. Nu există niciun fel de diferență între suma pe care o au justificată și hotărârea de guvern. Sunt sumele suplimentare. Ceea ce nu au primit anul trecut minerii”, a afirmat Florin Cîțu.

Guvernul a aprobat, luni seară, o hotărâre de guvern prin care sunt deblocate fondurile pentru plata salariilor restante ale minerilor de la Hunedoara. Potrivit Digi24, este vorba de o hotărâre care modifică Normele metodologice de aplicare a Legii 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin HG 1.850/2006, care permite plata salariilor restante minerilor de la CH Hunedoara. Aceștia au protestat timp de mai multe zile prin blocarea în subteran la minele Lupeni şi Lonea.

Minerii care s-au autoblocat în subteranul exploatării de cărbune Lupeni, din Valea Jiului, au încheiat luni seara protestul declanşat în urmă cu şase zile, după ce le-au fost aduse la cunoştinţă prevederile din acordul referitor la plata drepturilor băneşti restante încheiat de liderii lor la Ministerul Muncii.