Grupul Carmistin a semnat o facilitate de credit sindicalizat de 846 milioane de lei

Andrei Dumitru 09/01/2023 | 16:16 Ştiri
Grupul Carmistin a semnat o facilitate de credit sindicalizat de 846 milioane de lei

Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari producători români de alimente, a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 846 milioane de lei, prin modificarea şi majorarea facilităţilor existente cu 218 milioane de lei. Creditul va fi utilizat de companiile din grup pentru susţinerea strategiei de investiţii şi dezvoltare durabilă şi pentru prelungirea finanţării de capital de lucru pe o perioadă suplimentară de doi ani.

Banca Comercială Română SA a acţionat în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, Bookrunner, Agent de Documentaţie, Garanţii şi Plăţi, alături de  CEC Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat, OTP Bank, EximBank, First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank în calitate de creditori.

„Avem nevoie de acţiuni strategice pentru a crea produse agroalimentare cu valoare adaugată mare, dar şi pentru a susţine dezvoltarea rurală a României, cu atât mai mult cu cât o temă importantă în 2022, la nivel global, a fost combaterea insecurităţii alimentare prin creşterea producţiei durabile, lanţuri noi de aprovizionare, multilateralism şi solidaritate”, a declarat Ana-Maria Samuilă, head of agribusiness & food BCR.

Creditul are utilizări complexe pentru finanţarea creşterii capacităţii de producţie, diversificarea portofoliului de produse, îmbunătăţirea continuă a calităţii acestora şi dezvoltarea  a două proiecte de producere a energiei electrice şi termice în sistem de cogenerare pentru consumul companiilor din grup.

„România are un potenţial de creştere extraordinar în sectorul agribusiness, iar noi credem şi încurajăm finanţarea afacerilor responsabile din punct de vedere social şi al mediului în cadrul lanţului de aprovizionare. Majorarea creditului sindicalizat pentru Grupul Carmistin destinat finanţării de noi investiţii în proiecte de modernizare, agricultură ecologică şi eficienţă energetică, duce la consolidarea poziţiei companiei în regiune şi îi sporeşte relevanţa pe piaţa internaţională ”, a spus Graţia Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.

PCF Investment Banking a acţionat în calitate de consultant exclusiv al Grupului Carmistin în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

„Un astfel de nivel de integrare ne permite să controlam costurile de producţie, să sporim eficienţa şi să ne adaptăm la noile condiţii de piaţă. Organizaţia noastră are potenţialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional şi global şi este important să avem susţinerea băncilor partenere, astfel încât să asigurăm competitivitatea faţă de concurenţa internaţională şi să implementăm politici sustenabile de dezvoltare”, a declarat Cristina Anghel, finance coordinator Carmistin.

Înfiinţat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agribusiness şi de procesare a cărnii din România. Totodată, este unul dintre puţinele holdinguri agricole care integrează în proporţie de 90% lanţul de producţie agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaj, creşterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare şi distribuţie de produse şi preparate din carne (inclusiv în reţeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin are o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde lei şi 2.700 de angajaţi în toată ţara, cu peste 20 de companii grupate în patru divizii de producţie: pui, porc, vită şi agricultură.