Gest caritabil inedit. Un miliardar oferă milioane de dolari pe Twitter

Elena Marinescu 09/01/2020 | 11:59 Ştiri
Gest caritabil inedit. Un miliardar oferă milioane de dolari pe Twitter

Magnatul japonez Yusaku Maezawa a anunţat miercuri că va dona nouă milioane de dolari celor care îi urmăresc contul de Twitter în cadrul unui „experiment social”, pentru a vedea dacă aceşti bani îi vor face mai fericiţi pe beneficiari.

Miliardarul a precizat că va da câte un milion de yeni (9.000 de dolari) unui număr de 1.000 de urmăritori selectaţi în mod aleator din rândul celor care au distribuit una dintre postările sale de pe contul de Twitter datând din 1 ianuarie, urmând ca impactul acestor bani să fie urmărit prin sondaje regulate. „Este vorba de un experiment social serios”, a subliniat Maezawa, adăugând că speră să stârnească interesul economiştilor şi oamenilor de ştiinţă.

Maezawa, care urmează să devină primul pasager al unei călătorii în jurul lunii la bordul navetei SpaceX, este renumit pentru sumele mari pe care le cheltuie pentru obiecte de artă şi maşini sportive, dar şi pentru predilecţia sa pentru concepte, precum o lume fără bani. El a legat donaţia sa de ideea venitului de bază universal, respectiv teoria acordări unor sume de bani către toţi cetăţenii fără nicio condiţie.

„Venitul de bază înseamnă o sumă regulată de bani care oferă o anumită senzaţie de securitate, pe când donaţia lui Maezawa este complet diferită”, susţine Toshihiro Nagahama, economist la Dai-ichi Life Research Institute.

Potrivit acestuia, ideea unui venit de bază universal a dobândit noi susţinători în ultima perioadă, pe fondul temerilor că progresele tehnologice, precum inteligenţa artificială, vor conduce la dispariţia unui mare număr de locuri de muncă, dar în prezent astfel de îngrijorări sunt mai puţin pronunţate în Japonia, având în vedere situaţia de pe piaţa muncii.

Dezbaterile cu privire la venitul de bază universal au loc în contextul în care inegalitatea veniturilor continuă să crească în SUA, unde în ultimii ani o parte dintre cei mai bogaţi antreprenori, precum co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, şi investitorul Warren Buffet, au promis că îşi vor dona cea mai mare parte din avere unor fundaţii caritabile, scrie Reuters, citată de Agerpres.