Gemma Webb va conduce ReturRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare din România

Andrei Dumitru 05/12/2022 | 12:00 Ştiri
Gemma Webb va conduce ReturRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare din România

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) din România, o va avea în funcţia de director general şi preşedinte al Directoratului societăţii pe Gemma Webb, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

„Este un privilegiu să fac parte, încă de la primii paşi, dintr-o organizaţie care va pune România pe harta economiei circulare, creând astfel un ecosistem sustenabil pentru societate şi mediul înconjurător. Împreună cu membrii fondatori ai RetuRO, asociaţiile reprezentative ale producătorilor şi comercianţilor, precum şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un sistem care să susţină România în atingerea ţintelor de colectare şi reciclare a ambalajelor stabilite la nivel european. Lansarea acestui model, care susţine obiectivele unui sistem circular de gestionare a deşeurilor de ambalaje, crescând cantitatea şi calitatea deşeurilor colectate spre reciclare, este un pas important care poate transforma România într-un model de excelenţă.

Provocarea pe care o avem în faţa noastră este foarte ambiţioasă şi începe cu înregistrarea în sistem a aproximativ 4.000 de producători şi importatori de băuturi şi a peste 80.000 de comercianţi. SGR va gestiona anual aproximativ şase miliarde de recipiente pentru băuturi şi le va oferi consumatorilor o experienţă simplă şi plăcută în ceea ce priveşte returnarea acestor ambalaje”, a declarat Webb.

Potrivit societăţii, Gemma Webb are peste 25 ani de experienţă atât B2B, cât şi B2C în mai multe industrii, precum: FMCG, chimică, industria ambalajelor din plastic, print, tutun şi servicii de management al deşeurilor. Aceasta a modernizat operaţiuni comerciale, de producţie şi la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi a reuşit să coalizeze organizaţiile pe care le-a condus în jurul unei viziuni comune, să conducă echipe diverse şi performante.

„În noul său rol, Gemma Webb va coordona implementarea şi gestionarea sistemului de garanţie-returnare în România. În perioada imediat următoare, va forma echipa de management şi va finaliza demersurile de obţinere a finanţărilor necesare pentru activitatea operaţională a RetuRO, ceea ce va presupune, printre altele, construcţia mai multor centre la nivel regional, unde se vor asigura numărarea, sortarea şi pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate”, notează sursa citată.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) va deveni funcţional începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi.

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv. Astfel, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor, iar schimbul acestuia va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi (Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).