Fuzionează ELCEN și Termoenergetica? Ce spune ministrul Energiei

Andrei Dumitru 31/01/2024 | 10:50 Ştiri
Fuzionează ELCEN și Termoenergetica? Ce spune ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, despre memorandumul aprobat de Executiv, menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Bucureşti, prin fuziunea Elcen – Termoenergetica, că este nevoie de această fuziune, din cauza problemelor de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care nu au căldură şi apă caldă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat după şedinţa de Guvern memorandumul aprobat de Executiv, menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Bucureşti. ”Este o problem care trenează. De cel puţin 10, 15 ani s-a vorbit despre integrarea serviciului de producţie, transport, distrubuţie, a agentului termic în Bucureşti. Concret, asta înseamnă o fuziune între Elcen, o companie a Ministerului Energiei şi Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale”, a spus Burduja.

El a precizat că este nevoie de această fuziune pentru că e nevoie de un sistem centralizat de producţie, transport distribuţie şi furnizare a agentului termic, în urma problemelor de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care nu au căldură şi apă caldă.

”Ambele companii trebuie să lucreze împreună, când vorbim de investiţii. Noi acum ne pregătim în prima jumătate a acestui an să lansăm apeluri pentru modernizarea CET-urilor, trei necesită modernizare, CET vest fiind singurul modernizat, dar degeaba modernizăm CET-urile dacă nu se modernizează şi reţeaua de termoficare. Nu mai vorbesc de toate economiile de cost care rezultă dintr-o fuziune şi bineînţeles că, odată cu adoptarea acestui memorandum, avem şi o foaie de parcurs, care înseamnă o analiză a situaţiei care trebuie modificată, înseamnă solicitarea unui punct de vedere al municipiului Bucureşti, al Primăriei generale, cu privire la această fuziune şi înseamnă declanşarea fuziunii în sine prin Adunarea Generală a acţionarilor din cele două companii”, a spus ministrul.

El a precizat că sunt hotărâţi să înainteze cu acest demers pentru că în joc este calitatea vieţii din cel mai important oraş al României.