„Fuerza Bruta” și noile repere în materie de uimire

Răzvan Țupa 09/12/2016 | 15:35 Timp Liber
„Fuerza Bruta” și noile repere în materie de uimire

Timp de patru zile, între 9 și 11 decembrie, nordul capitalei se trans­formă într-un loc de pelerinaj pentru toți cei care vor să fie uluiți. Nume­le senzației este Fuerza Bruta.

Acum 13 ani a început aventura „Fuer­­za Bruta“ la Buenos Aires. Compania lui Diqui James, creatorul conceptului, avea experiență în conceperea unor spectacole asemănătoare. Însă ideea de a co­pleși publicul cu execuții acroba­tice și dezvol­tarea unei perspective panora­mice asupra evenimentului a fost dusă de data aceasta la extrem. Diqui James a lucrat la concept împreună cu Gaby Kerpel, cu care James lan­sa­se în 1998 „De La Guarda“, un show în care artiștii evo­luau în aer, suspen­dați în cabluri. Mon­ta­rea a avut premiera în 2005 și, după mai puțin de doi ani, era în stagiu­ne per­ma­nentă la New York.

Din 2007 până la finalul lunii august a acestui an, spectacolul a făcut deli­ciul publicului off-Broadway din inima Manhattanului. Când a încheiat seria de spec­tacole de la Daryl Roth Thea­tre, se adu­naseră deja peste 3.000 de repre­zen­tații. Din acel moment, o par­te a pro­duc­ției s-a întors în capitala Argentinei, o altă companie fiind trimisă într-un turneu care a început în China. Drumul spec­ta­colului a stră­bătut de atunci Sta­tele Unite și Ame­ri­ca de Sud, dar Milano, Istanbul și Bucureștiul erau deja în planu­rile pro­ducătorilor. The Independent îl cita pe James, care explica: „Vrem să fim mai rapizi decât mintea ta, să ai senzația că trăiești ceva pentru prima oară. Abia după ce pleci de la spectacol să te poți gândi la ce s-a întâmplat. Vrem să fim atât de puternici și de rapizi încât să te simți prins în tot ce se întâmplă“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.