Fostul şef al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro, a murit în spital

Andrei Dumitru 25/09/2023 | 11:00 Ştiri
Fostul şef al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro, a murit în spital

Fostul şef al mafiei siciliene Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, arestat în luna ianuarie după ce s-a ascuns timp de 30 de ani, a murit luni la vârsta de 61 de ani într-un spital din L’Aquila (centrul Italiei) din cauza unui cancer la colon şi va fi înmormântat în satul său natal, Castelvetrano, din Sicilia, potrivit presei italiene, scrie Agerpres.

Cel mai căutat infractor din Italia până la arestarea sa intrase în ultimele ore într-o comă ireversibilă, iar tratamentul şi hrana îi fuseseră oprite.

Denaro fusese dus la închisoarea de maximă securitate din L’Aquila (centru), unde a fost supus unui regim penitenciar de izolare strict, dar, după ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, a fost transferat la unitatea pentru deţinuţi a spitalului din această localitate, pe fondul unor măsuri de securitate severe.

El lăsase un „testament biologic” sau un document de ultimă voinţă în care cerea ca viaţa să nu-i fie prelungită prin tratamente sau aparate.

Pe 8 august, el a fost operat pentru o obstrucţie intestinală, însă, deşi operaţia a fost un succes, starea sa de sănătate a intrat într-o fază de „înrăutăţire continuă” din cauza cancerului.

Pe perioada spitalizării, Denaro a fost însoţit de sora sa Giovanna, de nepoata sa şi avocata Lorenza Guttadauro şi de singura sa fiică legitimă cunoscută, Lorenza, în vârstă de 27 de ani, pe care a văzut-o pentru prima dată în aprilie anul trecut, când a mers să-l viziteze în închisoare.

Cel mai căutat mafiot din Italia

Messina Denaro, cunoscut sub porecle precum „Diabolik” sau „U Siccu”, a fost din 1993 cel mai căutat mafiot din Italia pentru multiplele sale crime şi pentru participarea la campania sângeroasă de atentate de la începutul anilor 1990, în care au fost asasinaţi, printre alţii, judecătorii antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992.

El a devenit apoi cel mai căutat fugar din Italia şi unul dintre cei mai periculoşi la nivel internaţional, iar arestarea sa, după o anchetă complicată, a fost salutată ca fiind istorică în ţară.

Cu toate acestea, după arestarea sa, a reieşit că se ascundea în oraşul Campobello di Mazzara (sudul Siciliei), în apropiere de satul său natal, Castelvetrano, şi că ducea o viaţă aproape normală, după cum atestă chitanţele de restaurant şi tot felul de alte obiecte găsite în ascunzătoarea sa.

De asemenea, a fost descoperită reţeaua de presupuşi colaboratori care îl acoperiseră în Sicilia: de la sora sa Rosalia, la şoferul său Giovanni Luppino, la medicul său personal, Alfonso Tumbarello, până la familia Bonafede, care îi împrumutase numele de familie.

Potrivit EFE, nu va fi o înmormântare catolică deoarece episcopatul sicilian le-a refuzat întotdeauna acest lucru mafioţilor.

În plus, din motive de ordine publică, comisariatul de poliţie din Trapani (Sicilia) nu va permite decât o înhumare discretă în cimitirul din Castelvetrano, unde locul de veci al familiei este deja pregătit pentru Matteo Messina Denaro, care se va odihni alături de tatăl său Francesco, „Don Ciccio” Messina Denaro, care a fost şef al mafiei la sfârşitul anilor 1980 şi care a murit în urma unui atac de cord în timp ce se ascundea de poliţie.