Firme finanțate din bani publici, prin programul Start-Up Nation, scoase la vânzare pe OLX

Alexandra Pele 06/11/2017 | 12:33 Ştiri
Firme finanțate din bani publici, prin programul Start-Up Nation, scoase la vânzare pe OLX

Mai multe anunțuri de vânzare a companiilor înființate în cadrul programului guvernamental Start-Up Nation, care își propune să încurajeze antreprenoriatul, au început să apară pe site-urile de profil.

”Cedez proiect Start-Up Nation Romania aprobat, finanțare nerambursabilă 44 000 euro”, se arată într-un astfel de anunț. Compania are ca obiect de activitate fabricarea prăjiturilor, a pâinii și a produselor proaspete de patiserie. Proprietarul precizează că toate actele sunt în regulă și că prețul este de ”10% din valoarea finanțării, negociabil”.

În total, pe site-ul olx.ro există cel puțin 18 astfel de anunțuri. Prețurile pot ajunge până la 10.000 de euro, în funcție de obiectul de activitate al companiei acceptată în cadrul programului. Recent, pe același site au apărut anunțuri de vânzare a voucherelor de 500 de lei acordate de Primăria Capitalei pentru achiziținarea de biciclete. Site-ul a decis să dezactiveze aceste anunțuri având în vedere că voucherele sunt nominale și netransmisibile.

Guvernul și-a propus să sprijine, prin programul Start-Up Nation, 10.000 de antreprenori, cu fonduri nerambursabile în valoare de 44.000 de euro pe proiect. Activitățile cara au avut șanse mari de a primi finanțare publică au fost producția și programarea IT, industriile creative, serviciile și comerțul.

Peste 19.000 de companii au aplicat pentru obținerea acestor fonduri. Câștigătoare au fost desemnate 8.700, care s-au angajat să creeze 21.000 de locuri de muncă. Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, susține că 85% dintre acestea vor fi viabile, programul urmând să fie reluat și în 2018.

Mulți antreprenori consacrați nu sunt de acord cu Laufer și au criticat programul, spunând că acesta finanțează proiecte care nu și-ar fi găsit investitori în economia reală și care nu au astfel șanse prea mari de a supraviețui în timp.

Deși programele guvernamentale au puțini beneficiari și nu există un studiu care să arate cum au evoluat businessurile susținute din bani publici, percepția este că acestea ar avea cel mai mare impact în susținerea antreprenoriatului pe termen lung. Un sfert dintre respondenții unui studiu E&Y au plasat fondurile publice în topul celor mai importante instrumente de finanțare care sprijină dezvoltarea afacerilor mici, deși doar 6% dintre cei chestionați (fondatori sau directori de startup-uri) au beneficiat de o astfel de sursă de finanțare.

Fondurile proprii, fie că este vorba de economii, salarii sau împrumuturi de nevoi personale, continuă să fie, pentru 69% dintre ei, principala resursă la îndemână pentru a pune pe picioare un business. Investitorii instituționali, cum ar fi fondurile de venture capital, au fost principala sursă de capital pentru doar 1% dintre antreprenorii chestionați, la fel și angel investors. Alte trei procente dintre respondenți au apelat la granturi, crowdfunding sau credit furnizor.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.