Filmul desființat de critici imediat după lansare, dar care a devenit unul dintre cele mai adorate și profitabile din istorie

Oana Borviz 04/05/2018 | 13:38 Timp Liber
Filmul desființat de critici imediat după lansare, dar care a devenit unul dintre cele mai adorate și profitabile din istorie

Amuzant și revigorant, colorat și plin de nerv, filmul The Greatest Showman te poartă prin culisele circului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și prin ungherele propriei ființe. Din toate aceste locșoare, te întorci cu capul sus și cu o energie nebănuită.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

La sfârșitul lui 2017, când și-a făcut debutul în cinematografe, „The Greatest Showman“, primul lungmetraj semnat de australianul Michael Gracey, părea sortit eșecului. Încasările au fost de numai 8,8 milioane de dolari în primul weekend, iar critica de specialitate aproape l-a desființat.

Însă, în urmă­torul weekend, filmul a încasat 15 milioane de dolari (aproximativ de două ori mai mult decât la debut), un lucru neobișnuit pentru filmele de la Hollywood, a căror soartă este pe­cetluită de felul în care este primit de public în primele trei zile de la lansare. „Un miracol“, numește The Guardian succesul acestui musical cu poveste originală, inspirată din viața lui Phineas Taylor Barnum, showman american de la sfârșit de secol al XIX-lea, cunoscut mai ales pentru compania de circ Barnum & Bailey Circus.

Ce anume a făcut ca „The Greatest Showman“, nominalizat la Oscar și premiat la Globurile de Aur pentru cel mai bun cântec („This Is Me“), să devină unul dintre cele mai adorate și profitabile filme din toate timpurile?

Rețete. Sunt mai mulți factori care au contribuit la acest „miracol“. În primul rând, genul abordat, musicalul înce­pând să fie puternic exploatat în cinematografie și atrăgând o audiență uriașă (vezi „La La Land“ sau „Frozen“). În al doilea rând, povestea plină de far­mec a unui vizionar care a fondat o companie de circ unde îi promova pe cei defavorizați din punct de vedere social (oameni de culoare, uriași, pitici, femei cu barbă). În al treilea rând, dis­tribuția atent aleasă, ce așază laolaltă actori consacrați (Hugh Jackman, în rol principal) și muzicieni de top (Zac Efron, Zendaya).

În al patrulea rând, muzica originală, compusă de Benj Pasek și Justin Paul, doi tineri extrem de talentați care și-au pus semnătura și pe coloana sonoră a unor „La La Land“, „City of Stars“ sau „Smash“. Soundtrack-ul filmului „The Greatest Showman“ a reuşit, spre exemplu, ceva ce a uimit criticii şi fanii din întreaga lume: a rămas pe primul loc în topul albumelor din Marea Britanie timp de 11 săptămâni.

Apoi, formula adoptată de multe alte musicaluri, ce îmbină clasicul (redarea unei atmosfere de secol al XIX-lea prin detalii ce țin de vestimentație, arhitec­tură, obiceiuri) cu modernul (cântecele pop, unghiuri interesante din care sunt filmate uneori personajele, machiajul extravagant).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.