Europa a atins luni aproape 45°C. Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în sudul Spaniei

Andrei Dumitru 18/07/2023 | 10:25 Ştiri
Europa a atins luni aproape 45°C. Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în sudul Spaniei

Cea mai ridicată temperatură din Europa a fost înregistrată luni în sudul Spaniei, unde la Andujar s-au înregistrat 44,8°C, transmite BBC.

Sicilia nu a fost prea departe, cu 43,5C. Şi ţări precum Italia, Grecia şi Turcia au depăşit, de asemenea, 40C, astfel încât căldura a fost generalizată. De asemenea, se preconizează că va continua pentru o mare parte din această săptămână, iar în unele locuri se aşteaptă ca temperaturile să fie şi mai ridicate în următoarele zile.

Agenţia meteorologică a ONU, Organizaţia Meteorologică Mondială, spune că, până miercuri, căldura se va intensifica în unele părţi ale Mediteranei, inclusiv în Turcia şi Grecia.

Nopţile vor fi, de asemenea, extrem de călduroase, oferind puţină uşurare de la căldura persistentă.

Incendiu forestier de proporţii în Elveţia

Un incendiu forestier de proporţii a izbucnit deasupra oraşului Bitsch din Valais, Elveţia – o regiune renumită pentru staţiunile alpine şi pentru Matterhorn. La faţa locului se află aproximativ 150 de pompieri şi 25 de poliţişti, dar incendiul continuă să ardă necontrolat şi se extinde rapid.

O actualizare recentă de la poliţia locală a declarat că cătunele din zonă au fost evacuate.

În Grecia, temperaturile au atins 40 de grade Celsius

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care se află în prezent la Bruxelles pentru un summit, a declarat că autorităţile fac tot posibilul pentru a ajuta.

„Astăzi a fost prima zi esenţial dificilă din această vară”, spune el. „Fără îndoială că vor urma şi altele. Au avut loc şi vor continua să aibă loc incendii de vegetaţie. Acesta este, de asemenea, unul dintre efectele crizei climatice cu care ne confruntăm cu o intensitate din ce în ce mai mare.”

El adaugă: „Provocarea constă în modul în care le putem limita cât mai repede posibil, astfel încât pagubele pe care le suferim să fie cât mai limitate.”

Canicula persistă și în România

Valul de căldură va persista şi va fi caniculă pe parcursul zilei de marţi în mai mult de jumătate de ţară, iar în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade.

Un Cod portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.

Temperaturile maxime vor atinge, în general, 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

De asemenea, un Cod galben de caniculă vizează judeţe din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul teritoriului, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi între 17 şi 22 de grade.