Efectele măsurilor economice implementate de Guvern. Antreprenor: Scad toate veniturile, iar leul se va prăbuși

NewMoney 07/01/2019 | 14:59 Ştiri
Efectele măsurilor economice implementate de Guvern. Antreprenor: Scad toate veniturile, iar leul se va prăbuși

Planul economic implementat de PSD va duce la scăderea veniturilor și la prăbușirea leului, spune antreprenorul Andrei Caramitru potrivit Digi24. Acesta le recomandă românilor să își schimbe toate economiile în valută și să își deschidă conturi la bănci în străinătate. „Povestea lor va fi următoarea: am crescut salariile cum am promis, prețurile au crescut din cauza multinaționalelor și leul a scăzut din cauza băncilor care ne exploatează”, explică fostul consultant al McKinsey și Boston Consulting.

„Cu deficitul budgetar uriaș pe care îl au, PSD-istii ar trebui sa taie cheltuielile la stat. Însă nu vor face asta în ani electorali. De ce fac atâta scandal despre ROBOR și pun presiune pe BNR? Pentru ca încearcă următoarea schema:
– sa forțeze ROBOR-ul sa fie sub inflație (prin taxele impuse băncilor plus presiune pe BNR să dea drumul la lichiditate în sistem)

– dacă ROBOR-ul este prea mic și nu compensează inflația, leul (cursul leu-euro, n.r.) o sa scadă substanțial (spre 5-5.5) – de ce ai investi într-o monedă care îți dă randament prea mic?

– leul scăzând, inflația crește și mai mult (pentru că prețurile produselor din import – cumparate în EUR, se scumpesc)

– speră prin presiuni pe BNR să îi forțeze să folosească rezerva lor pentru protejarea leului (cumpără cu EUR din rezervă lei pentru a-l susține – deci rezerva scade accelerat)

Povestea lor va fi următoarea: am crescut salariile cum am promis, prețurile au crescut din cauza multinaționalelor și leul a scăzut din cauza băncilor care ne exploatează. Rezultatul este cel mai rău posibil – scad TOATE veniturile, leul prăbușindu-se.

Rezultatul este cel mai rău posibil – scad TOATE veniturile, leul prăbușindu-se.

Nu e deloc sigur ca le reușește schema însă – BNR e independenta, Isarescu e încă la comenzi pana in Octombrie. Obiectivul Băncii – conform legii – este sa reducă inflația nu sa o crească . Deci va fi al naibii de complicat …”, scrie Andrei Caramitru pe contul personal de Facebook.

Caramitru încheie postarea printr-o serie de recomandări, prin care românii s-ar putea proteja în cazul unei posibile prăbușiri a leului.

„Vă recomand să nu mai aveți lei în conturi (schimbați în EUR), să vă setați salarii și contracte în EUR, să aveți conturi și firme stabilite în afara României (Estonia de exemplu pentru firme, Revolut pentru cont bancar) pentru a evita atacuri și abuzuri ANAF. Și să vă puneți centurile, o să fie un an foarte greu…”


Foto: Guliver/Getty Images