Dr. Rafila, despre cum va evolua epidemia cu noul coronavirus pe timpul verii

Elena Marinescu 29/04/2020 | 22:44 Ştiri
Dr. Rafila, despre cum va evolua epidemia cu noul coronavirus pe timpul verii

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, afirmă că România se află de câteva săptămâni într-o zonă de platou, având săptămânal 300– 50 de cazuri, iar după sărbătorile pascale nu a apărut o creştere alarmantă a numărului de cazuri.

Rafila afirmă că data de 15 mai este, de fapt o convenţie, care reprezintă încheierea celei de-a doua peroade a stării de urgenţă, iar măsurile carese vor luavor deinde de fiecare comunitate. El a precizat că nu vor putea fi luate aceleaşi măsuri la Suceava ca şi la Harghita, la Suceava fiind 3.000 de cazuri, cele mai multe chiar în municipiu, în timp ce judeţul Harghita are 20 de cazuri de coronavirus.

Medicul a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că structura solicitării probelor dă numărul de cazuri de infectare cu coronavirus anunţate. ”Noi ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300 – 350 de cazuri zilnic, şi această tendinţă durează de vreo 2-3 săptămâni, nu este o  chestiune întâmplătoare. Noi am fost îngrijoraţi şi mai suntem câteva zile, să nu vedem o explozie de cazuri din cauza intensificării activităţii în perioada de Paşte.

Ce constatăm este că, în perioada de Paşte, nu au fost multe interacţiuni. Să vedem ce se întâmplă în perioada următoare pentru că, după anunţul preşedintelui privind relaxarea posibilă din 15 mai, mulţi au considerat – deşi s-au făcut precizări foarte clare că nu este vorba despre o întoarcere la situaţia de dinainte de debutul pandemiei – lumea a crezut că s-a intrat în normal chiar mai repede de 15 mai”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că data de 15 mai este o convenţie care marchează încheierea stării de urgenţă. ”Măsurile trebuie luate şi punctual. Dacă avem un focar la Suceava, nu putem să avem aceeaşi abordare faţă de un judeţ…ca Harghita unde au 20 de cazuri. La Suceava am aproape 3.000. Pentru oricine cred că este foarte clar că abordarea trebuie să fie diferită”, a mai spus Rafila, potrivit News.ro.

Acesta a explicat că, pe vară, se aşteaptă la mai puţine cazuri, dar la focare locale. ”Cred că în perioada care umează aceasta va fi una dintre priorităţi: identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează şi intervenţia rapidă în acel focar. Acesta va fi modelul de intervenţie în timpul verii – un număr de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate”, a mai spus Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, capacitate de testare a României nu este deloc mică în momentul de fază, dar trebuie crescută.

„Nu ştim cifra reală a numărului de cazuri”

Şeful Societăţii Române de Microbiologie a admis că numărul real de cazuri de coronavirus în România nu este cunoscut, întrucât multe persoane au trecut prin boală fără să aibă simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezenţa la medic.

Alexandru Rafila crede că au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar şi cu 120.000 de cazuri, raportate la populaţia României, procentul este mic. Medicul afirmă că s-a observat o diferenţă clară între evoluţia pandemiei în ţările din Europa de Est faţă de Europa de Vest, dar nu există nicio explicaţie deocamdată.

”Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava. Nu poţi să compari Suceava nici măcar cu Bucureşti, pentru că am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate în oraşul Suceava – cel puţn 2.000 de cazuri, un oraş cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 în Bucureşti, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferenţele sunt foarte, foarte mari. Înseamnă că acolo a circulat foarte mult virusul şi acolo trebuie să iau nişte măsuri”, a mai declara Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că, în toată Europa de Est, comparativ cu Europa de Vest, ”este o linie extrem de clară de separare”. ”Avem în toate tările mult sub 1.000 de cazuri la milionul de locuitori, în Europa de Vest este mult peste. Nu avem o explicaţie în momentul de faţă. A fost un studiu care nu s-a finalizat, cum că aici copiii primesc vaccinul BCG la naştere, care induce un anumit timp de imunitate. Nu avem o explicaţie.  Noi practic avem numărul de cazuri la milionul de locuitori similar cu numărul de cecese la miionul de locuitori din alte ţări. Este incredibil”, a mai explicat Alexandru Rafila.