AFP: Elemente-cheie din documentele semnate de peședinții celor două Corei, Kim Jong Un şi Moon Jae-in, la summitul de la Phenian

NewMoney 19/09/2018 | 13:25 Ştiri
AFP: Elemente-cheie din documentele semnate de peședinții celor două Corei, Kim Jong Un şi Moon Jae-in, la summitul de la Phenian

Nord-coreeanul Kim Jong-Un şi sud-coreeanul Moon Jae-in au convenit miercuri o serie de proiecte menite să aprofundeze relaţiile în peninsulă, relatează AFP, care prezintă punctele-cheie din documentele semnate la Phenian după acest summit de două zile.

Kim la Seul

Cei doi lideri s-au văzut în trei rânduri în ultimele şase luni. Liderul nord-corean ”Kim Jong-Un va vizita Seulul într-un viitor apropiat”, se arată în declaraţia comună, potrivit News.ro.

Evenimentul ar putea să aibă loc anul acesta dacă nu intervin ”circumstanţe deosebite”, a precizat preşedintele Moon.

O asemenea vizită ar fi prima în capitala sud-coreeană a unui lider nord-coreean de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953).

Închidere „permanentă”

Moon a venit la Phenian cu speranţa de a obţine un gest care să permită o relansare a negocierilor cu privire la ”denuclearizare” între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Nordul a acceptat să-şi ”închisă în mod permanent” instalaţia de testare a motoarelor de rachetă şi poligonul de tir de la Tongchang-ri „în prezenţa unor experţi ai naţiunilor vizate”.

”Nordul şi-a exprimat dispoziţia de a lua măsuri suplimentare, inclusiv desfiinţarea permanentă a complexului nuclear de la Yongbyon, dacă Statele Unite iau măsuri corespunzătoare”, se arată în continuare în text, o trimitere la centrul de cercetare atomică cel mai bine cunoscut din Nord.

Analişti se îndoiesc, subliniind că instalaţia este îmbătrânită şi nu a mai fost folosită, ceea ce nu l-a împiedicat pe preşedintele american Donald Trump să salute acest gest într-un mesaj pe Twitter. ”Foarte entuziasmant!”.

În urmă cu 13 ani, Nordul s-a angajat să ”abandoneze armele nucleare şi programele nucleare existente şi să revină, în curând, în Tratatul Neprolierării Nucleare” (TNP).

De atunci, el a efectuat şase teste nucleare şi a lansat rachete balistice (ICBM) capabile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite.

Scăderea tensiunilor

Războiul Coreei s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două ţări sunt, teoretic, în război.

Miniştrii Apărării celor două ţări au semnat un pact vizând o reducere a tensiunilor, care prevede ca ficare să desfoonţeze 11 posturi de pază până la sfârşitul anului şi o oprire a exercţiilor militare frontaliere începând de la 1 noiembrie.

Ei au decis, de asemenea, să înfiinţeze o zonă-tampon la Marea Galbenă – frontiera maritimă disputată -, să suspende exerciţiile şi tirurile maritime şi să instaureze o zonă de excludere aeriană la frontieră, pentru a evita confruntări accidentale.

Poduri

Ei au convenit să inaugureze anul acesta un proiect de conectare a reţelelor lor ferate şi rutiere şi să ”normalizeze” situaţia la Kaesong – zona industrială comună, închisă în prezent, în Coreea de Nord.

Această zonă a fost închisă de către fosta preşedintă sud-coreeană conservatoare Park Geun-hye, imediat după al patrulea test nuclear nord-coreean.

Decizia pare delicat de pus în apliare, având în vedere multiple sancţiuni internaţionale impuse Nordului.

Ei au decis de asemenea să permită ca vizite organizate de turişti sud-coreeni la Muntele Kumgang – o staţiune montană pitorească în Coreea de Nord – să poate să fie reluate ”în cazul în care condiţiile sunt favorabile”. Aceste vizite au fost suspendate după ce un militar nord-coreean a împuşcat o turistă sud-coreeană rărăcită.

Anumite spirite pesimiste apreciază că proiectele comune servesc la finanţarea programelor militare interzise ale Phenianului.

Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice de Iarnă organizate în Sud au servit drept catalizator al destinderii aflate în curs. Cele două ţări vor să meargă şi mai departe.

”Sudul şi Nordul au convenit să participe în comun şi în mod activ la competiţii internaţionale, inclusiv la Jocurile Olimpice de Vară din 2020 şi să coopereze în vederea unei candidaturi comune în vederea găzduirii împreună a Jocurilor Olimpice de Vară din 2032”, se subliniază în text.

Phenianul a boicotat JO de vară din 1988 la Seul.

Reuniuni de familie

Sute de mii de familii au fost despărţite de război. Rare reuniuni amintesc de ficare dată preţul uman al conflictului şi împărţirea peninsulei.

Schimburile directe sunt interzise între cele douăă Corei. Nordul s-a servit adesea de reuniuni de mailie ca de o monedă de schimb în negocierile sale cu Sudul.

Însă cei doi lideri au decis să deschidă un birou la Mont Kumgang cu scopul de a permite organizarea unor revederi regulate. Crucile Roşii din cele două ţări urmează, de asemenea, să discute despre schimburi de corespondenţă şi despre contacte video între familii.


Foto: Hepta/Mediafax