Doar 50% dintre cadrele didactice ar vrea să se vaccineze. Testare anti-COVID în şcoli

Elena Marinescu 15/01/2021 | 19:23 Ştiri
Doar 50% dintre cadrele didactice ar vrea să se vaccineze. Testare anti-COVID în şcoli

Numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 36.015 – personal din sistemul de învăţământ universitar).

„Având în vedere suprapunerea dintre perioada de vacanţă şi perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educaţiei decide iniţierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilităţii de vaccinare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie 2021”, afirmă sursa citată.

Conform Ministerului Educaţiei, până în prezent, la nivelul învăţământului preuniversitar, 45,06% dintre angajaţi au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns).

Totodată, în sistemul de învăţământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 titulari angajaţi în sistemul de învăţământ universitar + 9.295 cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au răspuns), informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

Personalul din învăţământ intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare

De altfel, subiectul vaccinării profesorilor pentru ca elevii să se poată întoarce la clasă din semestrul al II-lea a trezit o serie de reacţii în mediul online şi pe grupurile de discuţii destinate profesorilor. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că tot personalul din învăţământ intră în etapa a doua de vaccinare care a început vineri şi vor fi testate toate persoanele şi cele care au fost contacţi ai unor persoane infectate cu noul coronavirus.

El a mai spus că va fi elaborat un ghid de bune practici de către Minister care să fie pregătit înainte de începerea şcolilor pe 8 februarie. „Preşedintele a anunţat că de pe 8 februarie vor fi deschise şcolile, în anumite condiţii de siguranţă şi epidemiologice. Nu e o garanţie, dar e o promisiune, e o promisiune că dacă evoluţia lucrurilor ne permite lucrul acesta, atunci e un obiectiv pentru Guvern să deschidă şcolile.

Vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învăţământ intră în etapa a doua începută astăzi. Al doilea lucru este testarea tuturor persoanelor şi celor care sunt contacţi cu persoane infectate. Cu alte cuvinte dacă o persoană intră în contact cu o persoană infectată va fi testat, fie că e copil sau adult.

Colegii mei vor lucrează acum şi peste week-end la uin ghid de bune practici care să ne asigure că cele mai bune măsuri sunt luate acum până la începerea şcolii pe 8 februarie. Toate măsurile luate până acum în strict vor fi şi mai strict aplicate – vorbesc despre decalarea programului şcolar, purtarea măştii, igienizarea mâinilor”, a declarat Vlad Voiculescu, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Profesorii si elevii, testaţi rapid dacă apar cazuri de infectare

Ministrul Sănătăţii a declarat că „testarea va fi una rapidă cu teste antigen” şi dacă este necesară schimbarea definiţiei de caz pentru a putea fi făcută testarea, atunci va fi efectuată această modificare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

Am avut până adineaori o discuţie foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii şi alte personalităţi din domeniu. Tema discuţiei a constat în: deschidem sau nu deschidem şcolile pentru învăţământul faţă în faţă. Şi pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuţie – la o concluzie extrem de importantă.

Începând din semestrul II, adică după vacanţa de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea şcolilor se redeschid, elevii se întorc la şcoală”, a anunţat Iohannis, care a adăugat că acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni.