De ce vor investi oamenii de afaceri în Marea Britanie și după Brexit

NewMoney 27/04/2017 | 13:36 Ştiri
De ce vor investi oamenii de afaceri în Marea Britanie și după Brexit

Apetitul pentru achiziţii al directorilor executivi nu a fost diminuat de incertitudinea geopolitică din ultima vreme, arată cea mai recentă ediţie a barometrului EY Global Capital Confidence. Totodată, Marea Britanie a reintrat în top 3 cele mai atractive destinaţii pentru tranzacţii, la nivel mondial.

Barometrul, care are la bază un sondaj derulat în rândul a peste 2.300 de directori executivi din 43 de ţări, scoate în evidență faptul că, în ciuda schimbării rapide a condiţiilor de piaţă, 56% dintre companii se aşteaptă să se implice în tranzacţii în următoarele 12 luni – o creştere de şase procente faţă de anul trecut. Într-o perioadă de activitate deja intensă de tranzacţionare, 36% din companii estimează o creștere a numărului de tranzacţii la care vor participa în anul următor. Majoritatea covârșitoare a directorilor executivi, adică 96%, se aşteaptă ca piaţa M&A să se îmbunătăţească sau să rămână stabilă în această perioadă.

Apetitul puternic pentru tranzacţii se menține, chiar în contextul în care au apărut îngrijorări legate de sfera geopolitică sau de politicile din piețele emergente, arată barometrul EY. Astfel, 69% din companii consideră că acestea sunt cele mai mari riscuri pentru creşterea economică. Principala preocupare a directorilor executivi rămâne însă impactul tehnologiei asupra rezultatelor potenţiale ale tranzacţiilor şi asupra modelelor de afaceri.

„Achiziția de firme de tehnologie este o cale de remodelare radicală și rapidă a afacerilor existente, care trebuie să țină pasul cu schimbarea rapidă a preferințelor consumatorilor”, a declarat Bogdan Ion, country managing partner în cadrul EY România.

Activitatea de tranzacționare este susținută de indicatori financiari pozitivi şi de revenirea încrederii economice, iar 64% din directorii executivi consideră că starea globală a economiei se îmbunătăţeşte, faţă de 21%, procentul din octombrie 2016.

Investiţii globale, într-o perioadă de creștere a naţionalismului

În ciuda speculaţiilor legate de barierele comerciale, tranzacţiile transfrontaliere au fost reperele anului 2017, odată cu reluarea activității de tranzacționare dintre Statele Unite şi Europa de Vest, arată barometrul EY. 36% din companiile care intenționează să facă achiziţii se vor concentra pe tranzacţii interne în următoarele 12 luni, dar căutarea oportunităţilor de creştere dincolo de granițele naționale se intensifică. Companiile caută pretutindeni posibilităţi de creştere, iar principala țintă o reprezintă pieţele dezvoltate.

Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinaţie pentru tranzacţii. În octombrie anul trecut ieșise din top cinci, pentru prima dată în istoria de şapte ani a barometrului, ca urmare a referendumului legat de Brexit. Topul principalelor destinaţii este completat de Statele Unite (locul 1), China (2), Germania (4) şi Canada (5).

Alte rezultate ale studiului indică faptul că intenţiile de creştere nu sunt drastic afectate de problemele geopolitice. Aproape trei sferturi dintre companii (71%) declară că Brexitul a crescut sau nu a avut niciun impact asupra intenţiilor lor de investiţii în Marea Britanie. În Statele Unite au apărut semne că noua administraţie de la Casa Albă va încuraja activitatea de fuziuni și achiziții – 76% dintre respondenţi consideră că politicile potenţiale ale administraţiei fie vor duce la creşterea activităţii de tranzacţionare, fie nu vor avea niciun impact.

În contextul schimbărilor rapide, companiile își redefinesc strategiile pentru a crește gradul de flexibilitate, 73% dintre ele intensificând procesele de analiză a portofoliilor de investiții pentru a răspunde sau a valorifica forţele disruptive din sectoarele lor.

Aceste tendințe se reflectă în numărul de tranzacții din toate sectoarele. Primele cinci industrii care intenționează să facă achiziții sunt: auto, produse de larg consum, mineritul şi prelucrarea metalelor, petrolul și gazele, telecomunicaţiile.

 


FOTO: Guliver / Getty Images