De ce cred atât de mulți oameni în teorii ale conspirației. Explicațiile experților

NewMoney 13/02/2019 | 17:37 Ştiri
De ce cred atât de mulți oameni în teorii ale conspirației. Explicațiile experților

Teoriile conspirației sunt departe de un nou fenomen, devenind tot mai numeroase în ultima sută de ani. BBC a consultat o serie de experți, pentru a încerca să înțeleagă de ce atât de mulți oameni cred în teorii ale conspirației.

Unul dintre acești experți este Joe Uscinski, autorul cărții American Conspiracy Theories (Teorii Conspiraționale Americane, n.r.). „Toată lumea crede în cel puțin una și probabil chiar în mai multe. Și motivul este simplu: există un număr infinit de teorii ale conspirației. Dacă ar fi să le introducem pe toate într-un sondaj, toată lumea va bifa câteva căsuțe”, spune el.

Universitatea din Cambridge a realizat un astfel de sondaj în 2015, care includea o listă de doar cinci teorii conspiraționiste, care variau de la existența unui grup secret care controlează lumea, la contactul cu extratereștri. Rezultatul?  Cercetătorii au descoperit că majoritatea britanicilor cred în cel puțin una dintre cele cinci teorii despre care au fost chestionați.

Prin urmare, credința în conspirații nu ține de clasa socială, sex sau vârstă, spune și profesorul Chris French, psiholog la centrul de cercetare Goldsmith al Universității din Londra.

Nu are relevanță nici orientarea politică, probabilitatea ca un votant de stânga să creadă în teorii ale conspirației fiind la fel de mare ca în cazul unuia de drapta.

„Oamenii care cred că Bush (Republican, n.r.) a aruncat în aer Turnurile Gemene au fost în mare parte democrați, iar cei care au crezut că Obama (Democrat, n.r.) și-a falsificat propriul certificat de naștere au fost în mare parte republicani – dar numărul lor a fost cam egal”, spune profesorul Uscinski, despre cercetările efectuate în Statele Unite.

Concret, vedem niște coincidențe în jurul evenimentelor importante și apoi facem o poveste din ele. Această poveste devine o teorie a conspirației deoarece conține atât personaje pozitive, cât și negative, acesta din urmă fiind responsabile pentru toate lucrurile care ne displac spun experții consultați de BBC.

„Suntem foarte buni la depistarea tiparelor și a regulilor, însă uneori gândim prea mult și credem că vedem un sens si o semnificație atunci când nu există cu adevarat. În același timp, atunci când se întâmplă ceva, presupunem că cineva sau ceva a făcut ca acel lucru să se întâmple, cu un anumit motiv motiv”, explică French.

Un alt motiv pentru care oamenii cred în teorii conspiraționiste este tendința de a da vina pe politicieni în vremurile proaste sau de a-i lăuda când lucrurile merge bine, chiar dacă aceștia nu au avut niciun merit, spune și politologul american Larry Bartels, de la Universitatea Vanderbilt.

„Un caz pe care l-am studiat cu atenție a fost o seria de atacuri de rechin din New Jersey în 1916, pe care s-a bazat și filmul ‘Jaws’. Am constatat că a scăzut semnificativ susținerea față de președintele Wilson (Woodrow, cel de-al 28-lea președinte al SUA, n.r.) în zonele care au fost cel mai puternic afectate de atacurile de rechini”, explică el.


Foto: Unsplash