De ce bogații Franței nu au dat până acum niciun ban pentru restaurarea Notre Dame. Anunțaseră donații de un miliard de dolari

NewMoney 17/06/2019 | 15:26 Ştiri
De ce bogații Franței nu au dat până acum niciun ban pentru restaurarea Notre Dame. Anunțaseră donații de un miliard de dolari

La doar câteva ore după ce catedrala Notre Dame a fost devastată de flăcări, bogații Franței anunțau donații de aproape 1 miliard de dolari pentru refacerea simbolului Parisului, însă la două luni de la incident, aceștia nu au trimis niciun ban, spun reprezentanții bisericii, potrivit Bloomberg

Fundațiile de caritate au strâns până în acest moment 3,6 milioane de euro, în mare parte de la oameni simpli din SUA și Franța. Cu aceste fonduri vor fi achitate facturile și salariile celor 150 de muncitori care lucrează pe șantier din 15 aprilie.

„Marii donatori nu au plătit nimic. Nici măcar un cent. Ei vor să știe exact pe ce vor fi cheltuiți banii lor și dacă sunt de acord, îi trimit (banii, n.r.)”, spune Andre Finot, reprezentant al biroului de presă al Notre Dame.

În primele ore după ce a fost stins incendiul, cele mai bogate familii și companii din Franța s-au luat la întrecere în privința anunțurilor de donații. Aceștia s-au oferit să finanțeze refacerea catedralei cu aproape 1 miliard de dolari, în total.

Miliardarul francez Francois Pinault, proprietarul grupului Kering, care deține mai multe branduri de lux, precum Gucci și Yves Saint Laurent, s-a angajat să doneze 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei.

Patrick Pouyanne, directorul executiv al companiei franceze de energie Total, a declarat că firma sa se va trimite la rândul său o sumă egală.

Ulterior, Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța, a mărit miza și a anunțat că atât el, cât și grupul KVMH pe care îl controlează vor oferi 200 de milioane de euro pentru restaurări. LVMH deține mai multe branduri de lux, precum Louis Vuitton, Christian Dior, sau Sephora.

Însă aceștia nu s-au grăbit să trimită vreun ban încă, ci așteaptă să vadă cum se desfășoară reconstrucția catedralei, urmând ca apoi să de lupte între ei pe contractele de restaurare, mai spune Andre Finot.

Lucrările au început însă din prima zi după stingerea incendiului, și au fost finanțate din banii strânși de fundațiile de caritate, dintre care aproape 90% provin de la oameni din Statele Unite.


Foto: Hepta/Mediafax