De ce ar putea vira spre stânga în 2023 democrațiile prospere ale Occidentului

Mimi Noel 06/02/2023 | 10:32 Global
De ce ar putea vira spre stânga în 2023 democrațiile prospere ale Occidentului

Politica anului 2023 va vira puțin spre stânga, la unison cu opinia publică din statele bogate. Apetitul pentru schimbări radicale rămâne scăzut însă, iar partidele, fie în opoziție sau la putere, nu riscă să dea tonul pentru un alt mod de a face politică, observă revista britanică The Economist.

Sunt ani care împing țări sau chiar continente întregi într-o direcție anume. Spre exemplu, în 1945, europenii au decis că statul trebuie să preia frâiele și să fie cel care pune economiile pe cursul modernizării, cel care lărgește prosperitatea și pacifică Bătrânul Continent.

În 1979, dublarea prețului la țiței, care a venit după un deceniu de stagflație, a dus la o răcire a cooperării confortabile dintre stat și mediul de business, balanța înclinând spre un mai mare rol al piețelor și companiilor private.

Întrebarea este: ar putea 2023 să fie un astfel de an? Știm că este anul în care se termină un deceniu de rate scăzute ale dobânzilor, în care prețurile ridicate la energie și inflația revin în economia lumii. Anul în care putem spune că războiul încă pândește Europa. Mai mult, vine în siajul uneia dintre cele mai mortale pandemii din istorie. Iar la toate acestea se adaugă o Chină care face un pas în spate din integrarea globală.

Dacă ar fi ca aceste tendințe să preseze spre o mutare a centrului de greutate politic în țările bogate, ar fi de așteptat ca stânga să fie favorizată ca reacție la dominația exercitată în deceniul anterior de politica de centru-dreapta în aceleași democrații prospere. Și se pare că această pendulare spre stânga chiar se petrece, scrie The Economist.

În 2022, în Alpii Bavarezi, la o reuniune G7 a grupului celor mai puternice și bogate economii, președintele american Joe Biden putea număra la masă nu mai puțin de cinci lideri de centru-stânga – cei ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Japoniei. Cu precizarea că, după alegerile de la finalul anului trecut, Italia s-a mutat pe dreapta spectrului politic. În schimb, pe când predecesorul democrat al lui Biden, Barack Obama, se întâlnea în 2010 cu omologii lui tot la un G7, toți erau de dreapta și centru-dreapta.

Ar putea fi desigur doar o sincronizare neobișnuită, nu neapărat începutul unui shift amplu. Succesul dreptei în alegerile din Italia reamintește cât de importante sunt excepțiile naționale. Cu toate acestea, există motive să credem că se petrece ceva mai profund și nu are legătură doar cu alternanța la putere. Și pe deasupra este un fenomen transfrontalier.

Opinia publică înclină și ea spre stânga în democrațiile bogate. În SUA, doar 40% dintre respondenții dintr-un sondaj realizat de Pew Research Centre au spus că sistemul bancar a avut un impact pozitiv asupra economiei (în 2019, procentul era de 49%). Și declinul percepției asupra sectorului IT este comparabil, iar în cazul giganților, regresul este și mai abrupt – doar un sfert dintre americani mai percep pozitiv aceste companii. Departe de credința din anii ’80 că sectorul privat este panaceul multor probleme ale lumii.

An de cotitură

Sentimentul anticorporatist este doar un început. Cam jumătate dintre respondenții din America, Marea Britanie, Germania și Franța cred că economiile lor au nevoie de schimbări majore sau chiar de o transformare totală. Iar majoritatea celor care au spus asta se declară de stânga. Sentimentul acesta ar putea fi legat de temerile privind schimbările climatice și credința că nu se face suficient pentru a le ameliora.

Într-un alt sondaj al Pew realizat în 19 țări, trei pătrimi dintre respondenți au descris schimbările climatice drept o amenințare majoră, mai mare decât economia sau pandemia. În fața acestei amenințări, oamenii se așteaptă la mai mult decât cunoscutele politici și abordări.

Sunt șanse ca 2023 să se dovedească un moment de cumpănă și un punct de cotitură după care vor avea loc schimbări ample.

Decenii la rând, ponderea forței de muncă active a crescut, astfel că forța de muncă era mai numeroasă decât copiii și pensionarii, echilibru ce genera economiei lumii așa-numitul „dividend demografic“. Asta a exercitat o presiune în jos asupra ratelor dobânzilor și salariilor și a dus la o mai mare inegalitate de venituri, dar la o accelerare a creșterii economice și la evaluări mai mari ale companiilor.

După cum remarcau economiștii Charles Goodhart și Manoj Pradhan, aceste tendințe se pot schimba, și uneori chiar repede. De zece ani încoace, scade ponderea forței de muncă active, ratele dobânzilor au început să crească, iar valoarea companiilor a scăzut puternic. Ei bine, dacă toate acestea se traduc într-o schimbare de direcție a politicii în statele democratice devine o altă chestiune. Pentru a ajunge acolo, schimbările de la nivelul economiei sau opiniei publice nu sunt suficiente.

În trecut, momentele de cotitură nu s-au petrecut doar pentru că partidele politice au îmbrățișat noi credințe, ci și pentru că au fost capabile să facă acele compromisuri necesare pentru a pune noile idei în practică. Iar acum nu este deloc clar dacă partidele politice au mandatul, puterea sau voința să facă asta.

Marea depolitizare

Lideri precum fostul premier britanic Margaret Thatcher sau fostul președinte american Ronald Reagan dominau detașat scena politică în anii ’80. Ei bine, acest gen de victorii politice au devenit tot mai rare.

Spre exemplu, între 1980 și 1996, câștigătorul alegerilor din SUA era la o diferență de aproape 10 procente. Între 2000 și 2020, diferența a scăzut la 2,6 procente.

Între 1945 și 1960, în Marea Britanie, partidul de guvernământ câștiga cu 48% din voturile exprimate. Din 2010, procentul a scăzut sub 40%.

Prezența la vot a alegătorilor a continuat să scadă dramatic în majoritatea democrațiilor bogate. Partidele nu se mai pot baza pe obținerea unor mandate populare largi. Chiar și când reușesc această performanță, nu durează mult.

În alegerile prezidențiale desfășurate în Franța în aprilie 2022, Emmanuel Macron a înfrânt-o pe contracandidata lui, Marine Le Pen, cu un convingător 59% la 41%. În alegerile legislative desfășurate la doar două luni, partidul lui a pierdut majoritatea, iar rivalii de la Raliul Național au câștigat mai multe locuri parlamentare decât oricare alt partid.

În anii ’60, partidele europene aveau milioane de membri. Nu mai este cazul. Să luăm exemplul Marii Britanii. Cele șase partide din Parlament (excluzându-le pe cele din Irlanda de Nord) au cumulat aproape 850.000 de membri, mai puțin decât numărul membrilor Asociației Regale pentru Protecția Păsărilor.

Alegătorii sunt tot mai nestatornici și tot mai puțini văd partidele vehicule prin care pot să-și promoveze obiectivele politice. Loialitățile noastre partizane au devenit chestiuni ce țin mai curând de stilul de viață decât de opinii principiale legate de ceea ce ar trebui să facă guvernul, explica pentru BBC schimbarea Robert Talisse, profesor de filozofie și de științe politice la Vanderbilt University din Nashville (Tennessee, SUA). Partidele au devenit expresiile unor grupuri de interese restrânse, în loc să fie ale unor mișcări sociale cu o bază largă de susținători.

În absența unui bazin larg de membri și cu victorii electorale obținute la limită în fața adversarilor, partidele nu au niciun motiv să-și asume riscuri, așa că tot ce fac este să-și țină mulțumit electoratul fidel, atât cât a mai rămas.

Desigur, nu este o veste bună pentru cei care se așteaptă la o nouă direcție în politică. Poate că există apetit pentru o schimbare mai largă, dar guvernele și opoziția (care mereu speră să obțină puterea) vor fi precaute în a-l exploata.

Ce a fost, ce va fi

În acest an sunt programate alegeri în mai multe țări, între care Spania, Turcia, Argentina, Pakistan și Nigeria.

  • SUA. Toată atenția va fi asupra modului în care se vor poziționa cei doi posibili candidați ai celor două mari partide, Republican și Democrat, în contextul alegerilor prezidențiale programate anul viitor. Donald Trump are de gestionat o contestare a sa ca lider al Partidului Republican, iar Joe Biden se gândește să mai candideze pentru un mandat, deși este deja cel mai vârstnic președinte în exercițiu din istoria Statelor Unite.
  • 2022 ȘI EXTREMA DREAPTĂ. Liderii de extrema dreaptă au câștigat anul trecut mai multe alegeri în întreaga lume, remarcă revista Time. În Suedia (unde o coaliție formată din dreapta și din extrema dreaptă a câștigat în septembrie alegerile legislative, iar partidul de extrema dreaptă condus de Jimmie Åkesson, Democrații Suedezi, a obținut 20,6% din voturi, devenind a doua forță politică a țării), în Italia (unde Giorgia Meloni a devenit prima femeie prim-ministru al țării), în Ungaria (unde premierul naționalist Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat) și în Israel (unde premierul Benjamin Netanyahu a revenit la putere, ajutat de aliații de extrema dreaptă).
Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.