Dăncilă: Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie

NewMoney 24/01/2019 | 15:17 Ştiri
Dăncilă: Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European, că în România statul de drept este respectat, adăugând că este „mâhnită” să constate că „încă există dezinformare”. „Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie”, a susţinut ea, potrivit News.ro.

„Într-adevăr, Europa este divizată, într-adevăr avem dublu standard. Noi avem nevoie de o Europă unită şi în care toţi să fie, toate statele membre să fie tratate în mod egal. Iar acest lucru nu depinde decât de noi, de modul în care ne vom raporta la probleme, la provocările existente, de modul în care vom da răspunsul aşteptat de cetăţeni. Dacă vom continua divizând şi mai mult Europa atunci nu ne putem mira că următoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetăţenii europeni”, a spus Viorica Dăncilă, răspunzând unor întrebări adresate la sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European.

Ea a mai spus că vrea să facă unele precizări, pentru că s-au făcut referiri la statul de drept, la justiţie şi la drepturile omului.

„Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat. Vreau să vă asigur că drepturile omului în România trebuie respectate şi în acelaşi timp sunt mâhnită să constat că încă există dezinformare. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în justiţie. Deci cred că puteţi adresa aceste întrebări şi am să vă dau răspunsurile corecte. Una din problemele pe care nu le-aţi ridicat, dar pe care trebuie să le avem în vedere este cel referitor la dezinformare şi la ştirile false, pentru că acestea pot de multe ori să inducă percepţii greşite despre un anumit stat sau un anumit guvern, aşa cum este acum referitor la Guvernul României”, a afirmat Dăncilă.

Anterior, premierul Dăncilă a susţinut un discurs la reuniunea plenară a Comitetului Economic şi Social European, prezentând priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

„Am pornit pe acest drum al Preşedinţiei Consiliul UE conduşi de o convingere fermă pro-europeană, care ne ghidează în avansarea agendei europene. De altfel, cetăţenii români se numără printre cetăţenii cu cea mai mare încredere în instituţiile europene şi, chiar şi astăzi, aspiraţiile şi sprijinul lor pentru Uniunea Europeană au rămas solide şi pozitive, fapt confirmat de sondajele de opinie. României i-a revenit rolul de Preşedinţie a Consiliului UE într-o perioadă determinantă pentru noi toţi, în care trebuie să demonstrăm, împreună, că avem cu adevărat capacitatea de a obţine rezultate care să aducă beneficii concrete pentru cetăţenii europeni”, a spus Dăncilă.

Ea a afirmat că este nevoie „să ascultăm vocea cetăţenilor cu privire la direcţia pe care Uniunea ar trebui să o urmeze”.

„O Uniune Europeană puternică şi coezivă este răspunsul cu care Preşedinţia României la Consiliului UE vine în faţa cetăţenilor europeni, promovând motto-ul «Coeziunea, o valoare comună europeană», declinată în toate dimensiunile sale: coeziune politică, ilustrată de nevoia de unitate între statele membre, instituţii europene şi cetăţeni; coeziune economică şi teritorială, în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare între statele membre şi între regiuni; coeziune socială, importantă prin prisma prezervării celor patru libertăţi ale Pieţei Interne a Uniunii Europene”, a spus Dăncilă.

Premierul a mai afirmat că, mai ales în perspectiva alegerilor europene, „trebuie să răspundem prin rezultate concrete tentaţiei populiste sau eurosceptice care subminează ţesătura fundamentală a societăţii noastre europene”.

Potrivit lui Dăncilă, în contextul în care agenda europeană este foarte încărcată, Preşedinţia României va acorda atenţie dosarelor care influenţează în mod semnificativ funcţionarea şi viitorul Uniunii.

„Retragerea Marii Britanii din UE este un proces fără precedent, care îşi va lăsa amprenta asupra viitorului nostru. Cele mai recente evoluţii ne îngrijorează şi suntem conştienţi că acest dosar se va menţine în centrul agendei europene pe durata mandatului nostru”, a afirmat Dăncilă.

„Reuşita unei Preşedinţii depinde deopotrivă de nivelul de angajament al tuturor actorilor europeni. Comitetul Economic şi Social European joacă, după cum spuneam, un rol important de legătură între procesul decizional european şi societatea civilă. Prin această legătură directă cu cetăţenii puteţi aduce o contribuţie importantă în pregătirea şi formularea politicilor în cadrul Uniunii. Ne dorim să lucrăm îndeaproape cu dumneavoastră şi suntem convinşi că, printr-un efort comun, vom reuşi să înaintăm în direcţia bună, cea a unităţii, a coeziunii, a solidarităţii şi a echităţii”, şi-a încheiat discursul premierul Dăncilă.