Cu cât contribuie industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

NewMoney 08/10/2020 | 16:04 Ştiri
Cu cât contribuie industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

Cazinourile online au funcționat ca o veritabilă gură de oxigen pentru industria jocurilor de noroc. Toate companiile din domeniu au fost afectate de măsurile autorităților privind restricțiile de circulație, fiind forțate să-și închidă punctele de lucru fizice, pe perioada stării de urgență. Totodată, cazinourile online nu au fost afectate de întreruperea competițiilor sportive, așa cum s-a întâmplat în cazul operatorilor de pariuri sportive.

Unul dintre argumentele pe care operatorii de jocuri de noroc l-au adus pentru redeschiderea sălilor de pariuri sportive sau a cazinourilor a fost nivelul ridicat al taxelor pe care aceștia le plătesc către stat.

Anual, industria jocurilor de noroc achită către stat taxe în valoare de 600 de milioane de euro, după cum rezultă dintr-o analiză realizată de Financial Intelligence.

“Din cei 250 operatori de jocuri de noroc existenți în România, cel puțin jumătate dintre ei nu au la ora actuală capacitatea să își achite taxele trimestriale de licențiere a aparatelor și riscă închiderea afacerii. Sunt taxe de ordinul sutelor de milioane de euro. Industria jocurilor de noroc este singura industrie cu evaziune fiscală 0. Nu cerem altceva decât program normal de funcționare, să putem susține economia și angajații”, decalara în august Sorin Georgescu, președinte ROMSLOT, o asociație patronală, pentru Financial Intelligence.

În prima jumătate a anului, scăderea pieței de profil a fost de peste 40%, iar pentru a doua jumătate a anului, este așteptată o contractare a veniturilor totale cu 30%.

Peste 1 miliard de euro pe an la buget din taxe

Pe de altă parte, impactul total al impozitelor plătite la bugetul de stat prin Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) și ANAF se ridică la 1-1,2 miliarde de euro anual, potrivit lui Sorin Constantinescu, președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România, citat de aceeași sursă.

Intrând în matematica impozitelor pe care le plătesc atât operatorii de jocuri de noroc, cât și jucătorii Codul Fiscal aduce câteva precizări. Pentru veniturile sub formă de premii, jucătorii datorează 10% din venitul net realizat din fiecare premiu, calculat ca diferența dintre venitul din premii și suma reprezentând venit neimpozabil (600 de lei). Impozitele pe veniturile din premii se rețin la sursă, adică se calculează și se reține de cel care plătește premiul.

Pentru o mai bună înțelegere, în Codul Fiscal există și un exemplu se calcul. Astfel, dacă cineva câștigă două premii în valoare de 1.000 de lei, respectiv 600 de lei, impozitul datorat pe cele două premii este 10% x (1.000 – 600) + 10% (600 – 600) = 40 + 0 lei. Cu alte cuvinte, jucătorul încasează efectiv 960 + 600 de lei.

Din câțtigurile propriu-zise, jucătorii datorează un impozit de 1% pentru veniturile de până în 66.750 de lei (inclusiv). Pentru veniturile cuprinse între 66.750 de lei și 445.000 de lei (inclusiv), impozitul datorat este de 667,5 lei pus 16% pentru suma care depășește 66.750 de lei. Iar pentru veniturile de peste 445.000 de lei, impozitul datorat este de 61.187,5 lei plus 25% pentu ceea ce depășește suma de 445.000 de lei.

În contextul actual, este de remarcat că apetitul jucătorior pentru cazinouri online a explodat în multe state occidentale. De exemplu, Asociația Americană de Gambling a realizat un studiu în care arată că veniturile din iGaming au ajuns la un nivel record de peste 400 de milioane de dolari în al doilea trimestru, adică de trei ori mai mult decât în intervalul similar al anului trecut.

Totodată, cazinourile din lumea reală au avut scăderi ale veniturilor de 80% potrivit aceleiași surse. În cel de-al doilea trimestru al anului trecut, cazinourile din America au fost deschise pentru un total de 42.000 de zile. Spre comparație, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, cazinourile au fost deschise pentru un număr de zile mai mic cu 75% din acel total. Iar în anumite state, precum Illinois, New Jersey sau New York, cazinourile au fost închise pe durata întregului trimestru din primăvară-vară.

Revenind la piața românească, cazinourile online au atras mai mult atenția operatorilor de pariuri cu o puternică amprentă în retail. Pentru a-și reduce depedența de spațiile fizice, aceștia din urmă și-au sporit investițiile în online, făcând chiar achiziții în această zonă.

La începutul anului, companiile din domeniul jocurilor de noroc se așteptau la venituri cumulate de 2,5 miliarde de euro față de 2,2 miliarde de euro, la cât s-a ridicat piața anul trecut, potrivit Economica.net. Este evident că aceste așteptări nu vor fi îndeplinite în contextul actual.

Potrivit aceleiași surse, profiturile generate la nivel național de acest sector se rdicau în 2013 la 166 milioane de lei (37 de milioane de euro), pentru ca în 2018, acestea să crească de peste cinci ori până la 838 milioane de lei (180 de milioane de euro).

FOTO: Pixabay