Criză de forţă de muncă în Marea Britanie. Se caută zeci de mii de lucrători în agricultură

Elena Marinescu 16/05/2023 | 18:35 Ştiri
Criză de forţă de muncă în Marea Britanie. Se caută zeci de mii de lucrători în agricultură

După Brexit, Marea Britania a fost lovită de lipsa de forță de muncă, motiv pentru care va oferi 45.000 de vize de muncă în agricultură anul viitor, potrivit AFP.

În pofida presiunilor care vin din partea conservatorilor în ceea ce privește imigrația ilegală, Guvernul britanic a susținut marți, 16 mai, că anul viitor va acorda 45.000 de vize sezoniere în agricultură, întrucât se confruntă cu o lipsă de forță de muncă.

Ministrul de Interne, Suella Braverman, a susținut luni, 15 mai, în cadrul unei conferințe că „nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia”.

Downing Street își susține decizia de a acorda din nou vize sezoniere, anunțată cu ocazia unei reuniuni în ceea ce privește sectorul agro-alimentar. „Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcţie de necesităţi”, a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, potrivit sursei citate de b1.ro.

După Brexit, angajarea lucrătorilor europeni a devenit mai complicată, Guvernul britanic susținând că va proteja în mai mare măsură sectorul agricol în următoarele acorduri comerciale.

„Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut”, a mai spus Rishi Sunak. De asemenea, Guvernul britanic mai prevede și mobilizarea a milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole și piscicole.

Anul trecut populația britanică în curs de îmbătrânire a fost suplinită de o cifră-record a imigrației nete: jumătate de milion de oameni. După doi ani de pensionări pandemice și repatrieri post-Brexit în UE, acești imigranți au venit precum o mântuire pentru angajatorii din sănătate, alimentație publică, construcții, transporturi și agricultură, potrivit euractiv.ro.

Cu toate acestea, firmele respective sunt disperate să angajeze și mai mulți. Numai în Anglia, în sectorul îngrijirii mai e nevoie de 165.000 de muncitori și de 130.000 în cel medical, în vreme ce jumătate din firmele de construcții din întregul Regat duc lipsă de mână de lucru, iar o treime din toate companiile britanice raportează posturi vacante.