COVID-19 împinge şi Spania spre dezastru. Explozie de cazuri de îmbolnăvire

Elena Marinescu 25/03/2020 | 22:56 Ştiri
COVID-19 împinge şi Spania spre dezastru. Explozie de cazuri de îmbolnăvire

Spania a devenit miercuri a doua ţară cea mai afectată potrivit numărului de decese din cauza pandemiei de Covid-19, a cărui expansiune „ameninţă umanitatea întreagă”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Mai mult de trei miliarde de persoane, adică peste o treime din populaţia globului (evaluată de ONU la 7,8 miliarde de persoane în 2020) sunt rugaţi să rămână izolaţi, potrivit unui bilanţ al AFP, citat de News.ro. O măsură obligatorie în majoritatea cazurilor, cu grave consecinţe economice şi sociale.

În faţa ameninţării cu coronavirus, întreaga umanitate trebuie să riposteze. O acţiune şi o solidaritate mondiale sunt cruciale”, a subliniat Guterres lansând miercuri „un plan de răspuns mondial” destinat în special să ajute ţările cele mai sărace. FMI şi Banca Mondială au solicitat creditorilor bilaterali să îngheţe datoriile celor mai sărace ţări.

În total, peste 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în lume din cauza acestui virus şi mai mult de 450.000 au fost contaminate. Cu 7.500 de decese, Italia rămâne cea mai afectată ţară din Europa şi din lume, urmată de Spania, unde numărul total al deceselor – 3.434 – l-a depăşit pe cel al Chinei (3.281).

Ca şi în alte ţări europene afectate, spitalele spaniole se află în pragul prăbuşirii, personalul este extenuat şi expus din cauza lipsei măştilor şi a materialelor necesare.

Spania (care a înregistrat 3.434 de decese) va cumpăra pentru 432 de milioane de dolari materiale sanitare – măşti, mănuşi, ventilatoare, teste. „Mulţi dintre colegi plâng pentru că oamenii mor singuri fără să-şi revadă familiile şi noi nu avem timp să fim alături de ei”, a mărturisit Guillen del Barrio, infirmier într-un spital supraaglomerat din Madrid.