COVID-19. Comisia Europeană propune un fond de 100 de miliarde de euro pentru statele membre

NewMoney 02/04/2020 | 13:48 Ştiri
COVID-19. Comisia Europeană propune un fond de 100 de miliarde de euro pentru statele membre

Comisia Europeană propune cel mai mare pachet de sprijin de până acum pentru susținerea statelor membre afectate de criza provocată de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă, citat de G4Media.

Este vorba despre înființarea unui fond numit SURE, în valoare de 100 miliarde de euro, din care statele membre vor putea lua împrumut sumele necesare pentru a susține direct angajații. Mai precis, este o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de statele membre prin intermediul împrumuturilor din fondul SURE.

Cu acest ajutor, firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților în loc să îi trimită în șomaj sau șomaj tehnic, iar statul va susține o parte din efortul financiar. Schema se va putea aplica și celor care lucrează sub diferite forme de self employment.

Împrumuturile luate de statele membre din acest fond vor fi susținute de garanții furnizate de state, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Acest fond anunțat joi de Comisia Europeană e similar cu propunerea făcută miercuri în parlamentul național de Mark Rutte, premierul Olandei, cel mai înverșunat adversar al ideii de emitere de obligațiuni ale zonei euro (coronabonduri). Rutte a refuzat constant mutualizarea datoriei la nivel european și a propus în schimb un fond de ajutorare a statelor lovite de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

Schema pentru lucru cu program redus este un tip de program care permite firmelor aflate în dificultate să reducă temporar orele de muncă ale angajaților, angajați care primesc ajutor de la bugetul de stat pentru orele de lucru tăiate.

Majoritatea statelor membre UE au deja asemenea scheme de ajutor, în diferite forme. În România, o formă a schemei este dată de susținerea angajaților trimiși în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență.

Pachetul mai are nevoie de aprobarea Consiliului pentru a intra în vigoare.

Comisia Europeană a direcţionat către România peste 1 miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19.

Potrivit deciziei Comisiei Europene, 483 de milioane de euro vor rezulta din faptul că România nu va mai trebui să ramburseze prefinanţările neutilizate din fondurile structurale.

Alte 637 de milioane de euro vor fi obţinuţi prin virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 în cursul lunilor martie şi aprilie.