Corupția dă roade: Financial Times include o companie pornită de Sebastian Ghiță în topul celor mai dinamice 1.000 de companii din Europa

Florel Manu 25/05/2017 | 13:29 Ştiri
Corupția dă roade: Financial Times include o companie pornită de Sebastian Ghiță în topul celor mai dinamice 1.000 de companii din Europa

Intrată în insolvență în martie 2017, compania Teamnet, fondată de controversatul om de afaceri Sebastian Ghiță, se găsește printre primele 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creștere într-o statistică realizată de Financial Times. Printre cele 1.000 de companii se mai numără alte patru firme românești, tot din domeniul tehnologiei. Este vorba de Qubiz (locul 184), Tremend (locul 311), Qualitance (locul 612) și Bittnet (locul 619). Teamnet ocupă poziția 829.

Potrtrivit Financial Times, Teamnet a înregistrat o creștere accelerată de 99% între 2012 și 215, cu un avans mediu anual de 25,8%. Cifra de afaceri din 2015 a companiei fondată de Ghiță a fost de 112,14 milioane de euro. Potrivit datelor Financial Times, Teamnet avea 800 de angajați.

Clasamentul Financial Times a fost realizat prin cercetări în baze de date ale companiei și alte surse publice, fiind identificate zeci de mii de companii din Europa ca potențiali candidați pentru clasamentul FT 1000. Aceste companii au fost invitate să participe la concurs prin poștă, prin e-mail și prin telefon. Companiile candidate au furnizat informații de la 1 noiembrie 2016 până la 30 ianuarie 2017. Cifrele privind veniturile au fost certificate de către CFO, CEO sau un membru al boardului executiv al companiei. Cercetarea făcută de prestigoasa publicație a vizat date din perioada 2012 – 2015.

Fondată în 2001, Teamnet încă mai avea afaceri prospere cu statul în perioada 2012 – 2015. Chiar dacă fondatorul companiei, Sebastian Ghiță, ieșise din acționariatul Teamnet în 2012. Cu Sebastian Ghiță pe lista acționarilor, Teamnet mai apărea într-un clasament al celor mai prospere firme din Europa. Între 2008 și 2013 compania a fost una dintre cele trei companii din Europa Centrală și de Est prezente în fiecare an în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, un top al companiilor cu cea mai mare creștere. Mai clar, între 2008 și 2012, Teamnet a înregistrat o creștere medie de 639%, conform Deloitte. În schimb, în 2008, în primul an al prezenței în clasamentul amintit, Teamnet avea o creștere de 2.028%. În următorii doi ani, Teamnet s-a clasat a doua cea mai dinamică companie, cu creșteri de 3.317%, respectiv 3.120%.

Aceste creșteri spectaculoase au determinat brațul de investiții al Băncii Mondiale, IFC, să intre în acționariatul Teamnet, în iunie 2014, când a cumpărat 8,3% din acțiuni, urmând ca până în 2016 să-și dubleze această participație la aproximativ 16% din companie. Acțiuni în Teamnet, 8,33%, mai are și Bleak Sea & Development Bank. Cele două entități sunt de fapt și cei mai mari creditori ai companiei.

În perioada de glorie, în portofoliul de clienți ai Teamnet s-au aflat mai multe instituții și companii ale statului. Este vorba de ministere ca cel de Interne, al Apărării, ministerul Afacerilor Externe, ministerul Transporturilor, ministerul Sănătății, ministerul Agriculturii. Printre companiile și autoritățile de stat care se regăsesc în portofoliul Teamnet se numără Aeroportul Henri Coandă, Romatsa, Autoritatea Navală Română, Autoritatea Națională a Vămilor. Dintre clienții companiei nu lipsec nici Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dintre administrațiile locale care au avut contracte cu compania fondată de Sebastian Ghiță se numără Primăria Capitalei și Consiliile Județene din Olt și Giurgiu.

Revenind la recentul clasament al Financial Times, unde Teamnet ocupă locul 829 între primele 1.000 de companii europene cu cea mai bună creștere se pune întrebarea cum o firmă aflată în insolvență poate ajunge într-un astfel de top. Însă criteriile care au stat la baza selectării acestor companii arată că studiul a vizat afacerile derulate între 2012 și 2015, când Teamnet mai avea în derulare contracte pe bani publici.

Dcaă ne raportăm la companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa descoperim că 78 din companiile prezente pe lista Financial Times sunt din Londra și plasează capitala britanică într-un „centru de inovare și comerț pentru UE”, chiar dacă Marfea Britanie se pregătește să iasă din blocul comunitar.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.