Coronavirus 2020. România va produce 16-17 milioane de măşti pe zi

Elena Marinescu 26/03/2020 | 19:19 Ştiri
Coronavirus 2020. România va produce 16-17 milioane de măşti pe zi

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că prima mare companie privată va începe de săptămâna viitoare prima producţie de măşti, urmând să realizeze 150.000 pe zi şi aproximativ 4 milioane pe lună, iar din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3.

“Chiar înainte de a intra în şedinţa de Guvern, am vorbit cu probabil prima companie mare privată care va începe producţia de măşti. Vreau să vă zic că producem în momentul de faţă combinezoane, e adevărat într-o producţie relativ nu mare, o mie de bucăţi de combinezoane zilnic.

De săptămâna viitoare, o dată ce va fi instalată la sfârşitul acestei săptămâni, e prima linie de producţie automată a măştilor, va produce 150.000 de măşti pe zi, adică va ajunge la în jur de 4 milioane de măşti lunar şi din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3.

Practic, vom ajunge să producem 16 -17 milioane de măşti pe zi. Vorbim de măşti acreditate CE, măşti care sunt definite ca şi dispozitive medicale, conform standardelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului”, a declarat Virgi Popescu, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban i-a spus că verifice şi ce obligaţii au la export, iar ministrul Economiei a răspuns: “Au spus că nu mai fac, au întrerupt absolut tot exportul. Ei sunt producători şi de material neţesut, de ţesătura aceasta albastră, care este la început, mai puţin ţesătura din spate care este elementul filtrant, acolo pentru elementul filtrant pentru că dorim să producem în România integral această ţesătură.

Împreună cu domnul ministru Cîţu de la Finanţe, sunt deja în discuţii cu Eximbank pentru a fi finanţaţi pentru un echipament de câteva milioane de euro, pentru a produce complet această ţesătură în aşa fel încât să integrăm în România complet. Eu sper ca săptămâna viitoare să avem primele 150.000 de măşti pe zi produse în România. Evident că în paralel sunt multe firme private care care produc deja măşti, nu toate măştile sunt acreditate.

Premierul a mai cerut să se treacă peste impasul generat de birocratism pentru a fi certificată conformitatea la diferite produse. “Să trecem peste impasul generat de birocratismul sau lipsa de capacitate de a certifica conformitatea pe care o au diferite entităţi şi trebuie să găsim o soluţie prin ordonanţă militară, fie prin ordonanţă de urgenţă să putem să dăm această capacitate pentru entităţi care sunt capabile să certifice conformitate”, a afirmat premierul, citat de News.ro.

Virgil Popescu a precizat că acest lucru se poate face mai uşor prin ordonanţă militară. “Cred că cel mai rapid ar fi prin ordonanţă militară să scurtăm şi termenele de avizare în aşa fel încât să nu mai necesite aviz. Lucrez deja la acest text, am discutat şi cu domnul ministru Ciucă  şi dânsul a pus la dispoziţie cele patru unităţi de cercetare ale Ministerului Apărării care pot – şi astăzi am discutat – pot certifica atât materialele, cât şi biocidele şi atunci am rezolvat această problemă”, a explicat ministrul Economiei.