Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la firme active pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de electricitate

Emil Popescu 31/05/2017 | 17:53 Ştiri
Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la firme active pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de electricitate

 

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la E-Distribuţie Muntenia şi la alte patru companii, suspectând E-Distribuţie că discriminează prestatorii de servicii conexe prin selectarea unor operatori pe alte criterii decât cele prevăzute de legislaţie.

Cele patru companii proiectează şi execută instalaţii de racordare la reţeaua electrică – Electrical Power Consulting, Simco Internaţional Impex, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE şi Servicii Energetice Muntenia SA.

Inspecţiile au fost efectuate în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al operatorului de distribuţie a energiei electrice, E-Distribuţie Muntenia, în zona pentru care deţine licenţă emisă de ANRE, cu efecte şi pe piaţa serviciilor conexe, respectiv elaborarea studiilor de soluţie şi proiectarea şi execuţia instalaţiilor de racordare.

„Autoritatea de concurenţă suspectează că E-Distribuţie Muntenia ar discrimina unele companii prestatoare de servicii conexe prin selectarea unor operatori pe alte criterii decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare”, arată autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei.

În acest fel, ar putea fi afectaţi şi consumatorii prin influenţarea de către E-Distribuţie Muntenia a soluţiilor tehnice propuse utilizatorilor, a duratei şi a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică, precum şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe, potrivit sursei citate.

Reprezentantii E-Distributie Muntenia au declarat că societatea cooperează pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Aceste inspecții constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

 


FOTO: Guliver / getty Images

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.