Companiile de retail și e-commerce generează 40% din cererea de spații logistice

Andreea Neferu 23/01/2017 | 14:48 Ştiri
Companiile de retail și e-commerce generează 40% din cererea de spații logistice

Cererea de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu 50%, până la peste 460.000 de metri pătrați, atingând un nivel istoric pentru piața locală, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Retailerii și companiile de e-commerce au generat 40% (186.000 de metri pătrați) din această cerere, în timp ce jucătorii din zona de logistică și de producție au tranzacționat o treime (140.000 de metri pătrați) din contractele încheiate anul trecut, iar producătorii din domeniul auto – aproape 16% (72.000 de metri pătrați).

„Cel mai probabil investiţiile străine directe vor depăși 4 miliarde de euro în 2016 în condițiile în care la sfârșitul lunii noiembrie au fost raportate 3,9 miliarde de euro, nivel record al ultimilor opt ani. De asemenea, consumul a crescut cu circa 10% anul trecut, alimentat de scăderea TVA și de creșterile salariale. Toate acestea sunt elemente care au favorizat creșterea cererii la un maxim istoric pe piața de spații industriale și de logistică”, afirmă Cristina Pop (foto), associate director, head of industrial agency în cadrul JLL România.

Bucureștiul rămâne polul sectorul industrial și de logistică, în contextul în care a atras 65% din contractele de închiriere semnate anul trecut, fiind urmat de Timișoara, cu 74.200 de metri pătrați, respectiv Cluj – circa 30.000 de metri pătrați. De asemenea, peste 70% din suprafața totală închiriată anul trecut a fost reprezentată de cererea nouă, adică contracte noi de închriere, extinderi și pre-închirieri, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări.

„Scăderea TVA din acest an, dar și anunțatele creșteri de salarii, vor favoriza consumul, astfel că vom vedea în continuare activitate intensă pe piață din partea retailerilor, firmelor de logistică și de e-commerce. Schemele de ajutor de stat sunt esențiale pentru a atrage investiții și în domeniul producției. Astfel, în 2017, pe lângă investițiile în zonele deja cunoscute (Vestul și Centrul țării), este posibil să asistăm la dezvoltarea Moldovei din punct de vedere investițional, ținând cont de disponibilitatea și costul forței de muncă, mai spune Cristina Pop.

Stocul total de spații industriale și de logistică din România se ridica anul trecut la 2,6 milioane de metri pătrați, pentru anul acesta fiind estimate livrări de circa 300.000 de metri pătrați, potrivit datelor JLL România.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.