Comisia Europeană va adopta o nouă derogare pentru 4% pârloagă pe terenurile agricole

Elena Marinescu 30/01/2024 | 19:24 Ştiri
Comisia Europeană va adopta o nouă derogare pentru 4% pârloagă pe terenurile agricole

Comisia Europeană a anunţat vrea să adopte o nouă derogare de la regulile referitoare la terenul nelucrat prevăzute în Politica Agricolă Comună (PAC), care sunt criticate vehement de fermierii care protestează în mai multe ţări din UE.

Executivul comunitar va examina joi o propunere referitoare la „o derogare temporară de la aceste reguli”, care impun fiecărei exploataţii agricole să lase 4% din teren nelucrat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

„Subiectul general este continuarea” scutirii acordate ca urmare a războiului din Ucraina, a spus Eric Mamer, fără a da alte detalii, informează AFP, potrivit Agerpres.

Marile sindicate ale fermierilor şi mai multe state europene, inclusiv Franţa şi România, au cerut o prelungire a acestei derogări. În paralel, Comisia Europeană va analiza miercuri o propunere vizând prelungirea, după luna iunie, a eliminării taxelor vamale, de care beneficiază începând din 2022, produsele agricole ucrainene care intră în UE, a mai spus marţi Eric Mamer.

Fermierii europeni denunţă afluxul de importuri considerate incorecte

În condiţiile în care fermierii europeni denunţă afluxul de importuri considerate incorecte (cereale, carnea de pasăre, etc…), Bruxelles-ul ar putea elabora „mecanisme de salvgardare” consolidate ca răspuns la perturbările de pe piaţă.

Concurenţa importurilor ucrainene şi normele cu privire la terenul lăsat nelucrat se numără printre principalele revendicări ale fermierilor care au protestat în ultimele săptămâni în Franţa, Germania sau România.

La reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), care a avut loc săptămâna trecută, la Bruxelles, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a solicitat din nou derogări de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei), explicând că ”atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români – vorbim aici de directive şi regulamentele Uniunii Europene – cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul european”.

Conform noii Politici Agricole Comune, care a intrat în vigoare la începutul lui 2023, subvenţiile acordate fermierilor sunt condiţionate de respectarea criteriilor de mediu, printre care şi obligaţia de a lăsa pârloagă cel puţin 4% din terenurile arabile.