Comisia Europeană a alocat 875 de milioane de euro pentru autostrada Sibiu-Piteşti

Elena Marinescu 04/09/2020 | 11:50 Ştiri
Comisia Europeană a alocat 875 de milioane de euro pentru autostrada Sibiu-Piteşti

Premierul Ludovic Orban a anunţat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o finanţare de 875 de milioane de euro pentru autostrada Sibiu–Piteşti, precizând că Guvernul trebuie să recupereze gravele întârzieri provocate de “guvernările iresponsabile” care au lăsat infrastructura de transport într-un stadiu de subdezvoltare.

Comisia Europeană a luat o decizie extrem de importată pentru România şi anume a aprobat alocarea unei finanţări de 875 de milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti. Sigur că în ceasul al doisprezecelea, aproape de finalul celui al şaptelea an al exerciţiului 2014-2020 s-a luat această decizie.

Aş vrea să felicit Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului şi cei care au lucrat la documentaţiile de mediu pentru această reuşită. Este o garanţie în momentul de faţă că avem banii alocaţi pentru a construi un tronson de autostradă fundamanetal, primul tronson de autostradă care traversează munţii şi care asigură practic banii necesari pentru închiderea Coridorului 4, coridorului Rin-Dunăre”, a afirmat Ludovic Orban.

El a reamintit apoi că autostrada Sibiu – Piteşti este împărţită în cinci tronsoane şi a precizat care este stadiul pentru fiecare dintre acestea. “Autostrada este împărţită în cinci tronsoane. Pe tronsonul 1 deja se efectuează lucrări de construcţie, Sibiu-Boiţa, progresul este de 21%, stadiul fizic al lucrărilor. Pe tronsonul 5 avem contractul semnat de proiectare şi construcţie este în curs de realizare proiectarea. Pe tronsonul patru s-au depus ofertele şi e în curs de evaluare.

Pentru tronsonul doi şi trei sunt depuse documentaţiile la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice urmând să fie lansată procedura de licitaţie. Este extrem de important faptul că putem să spunem clar, vom avea autostrada de pe Coridorul 4 pan-european şi se va realiza prima traversa a munţilor pe profil de autostradă”,  explicat Orban.

Potrivit News.ro, şeful Executivului a prezentat planurile şi pentru alte autostrăzi. “După preluarea de la Comisia de Prognoză Ministerul Transporturilor are pregătită documentaţia pentru tronsonul de autostradă Ploieşti – Braşov. Sunt două tronsoane de autostradă care vor traversa munţii înspre Moldova. Este vorba de Autostrada Unirii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni pentru care pe primul tronson Târgu Mureş – Târgu Neamţ este în curs de realizare studiul de fezabilitate şi de asemenea în cursul acestei luni va fi lansată licitaţia pentru contractul de realizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe celelalte două tronsoane de la Târgu Neamţ până la Ungheni.

Este semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe un alt tronson important care va traversa Carpaţii şi va asigura legătura între Moldova şi infrastructura de transport europeană, este vorba de tronsonul de autostradă Bacău-Braşov”, a afirmat Ludovic Orban.

El a mai spus că trebuie recuperate întârzierile provocate de guvernările “iresponsabile” care au lăsat infrastructura României într-un stadiu de subdezvoltare. “Noi va trebui într-un timp foarte scurt să recuperăm gravele întârzieri provocate de guvernările iresponsabile care au lăsat infrastructura de transport a României într-un stadiu de subdezvoltare şi va trebui să modernizăm infrastructura să o aducem la standarde europene pentru că fără infrastructură de transport dezvoltarea economică este pusă sub semnul întrebării”, a mai declarat Ludovic Orban.