Coface estimează că economia SUA se va contracta cu 5,6% în 2020

NewMoney 14/07/2020 | 10:56 Ştiri
Coface estimează că economia SUA se va contracta cu 5,6% în 2020

Coface prognozează în scenariul său de referinţă că PIB-ul SUA se va contracta cu 5,6% în 2020, înainte de a-şi reveni cu 3,3% în 2021, iar în ceea ce priveşte falimentele, scăderea PIB-ului ar trebui să fie urmată de o creştere masivă a cererilor de faliment.

”Pe măsură ce epidemia de COVID-19 afectează foarte tare Statele Unite, Coface prognozează în scenariul său de referinţă că PIB-ul ţării se va contracta cu 5,6% în 2020, înainte de a-şi reveni cu 3,3% în 2021. Cu toate acestea, prognoza este ameninţată de redeclanşarea focarelor în mai multe state care şi-au încetat activitatea sau care amână reluarea activităţii după carantina extinsă din aprilie. În ceea ce priveşte falimentele, scăderea PIB-ului ar trebui să fie urmată de o creştere masivă a cererilor de faliment”, arată Coface.

De la începutul crizei, aceste cereri au scăzut din februarie, aspect determinat de o scădere semnificativă a solicitărilor de faliment în conformitate cu prevederile din capitolul 7 din legea americană a falimentului (lichidare).

”În acelaşi timp, numărul companiilor care solicită protecţia prevăzută în capitolul 11 (reorganizare) a crescut brusc (+48% faţă de anul anterior în luna mai), ceea ce indică faptul că falimentele legate de COVID-19 sunt deja în creştere. Coface prognozează că procedura de faliment va reveni în a doua jumătate a anului 2020, cu o creştere preconizată de 43% între sfârşitul anului 2019 şi sfârşitul anului 2021”, spun specialiştii Coface.

Mai multe firme ar putea da faliment

Mai mult, estimările Coface arată că firmele „zombie” care s-au dezvoltat în ultimul deceniu, reprezentând peste 6% din companii în 2019, ar putea fi, de asemenea, conduse către faliment în următoarele luni. Pe fondul acumulării de datorii, numărul companiilor aflate în dificultate va creşte.

”Anul 2019 a înregistrat prima creştere anuală a falimentelor din 2009, cu o evoluţie ascendentă a procedurilor iniţiate în 2019 de 2,5% faţă de 2018. Datele lansate după primul trimestru al anului 2020 arată că, după un salt de 21% în ianuarie, procedura falimentului corporativ a început să scadă din februarie. Ca şi în Europa, măsurile de susţinere a lichidităţii corporative, o atitudine de espectativă a companiilor debitoare şi închiderea instanţelor de faliment ar putea explica această tendinţă”, mai spun ei.

Cu toate acestea, având în vedere amploarea şocului şi faptul că măsurile de sprijin ar urma să expire treptat, insolvenţele din Statele Unite vor creşte.

”Situaţia bilanţurilor agregate ale companiilor evidenţiază faptul că sectoarele aerospaţial, comerţ cu amănuntul, auto şi energie sunt cele mai vulnerabile în contextul dat”, arată Coface.

Companiile „zombie”, care continuă să funcţioneze în ciuda solvabilităţii şi rentabilităţii precare ar putea fi, de asemenea, împinse spre faliment în următoarele luni.

„Mai important, cum tot mai multe companii sunt forţate să mobilizeze resurse de gestionare a datoriilor pentru a face faţă pierderilor de venituri, ameninţarea unei multiplicări a companiilor aflate în dificultate se adaugă riscului de faliment”, relevă prognoza Coface.