CHESTIUNEA UCRAINEI. Convorbire telefonică Biden-Putin pentru o soluție diplomatică

NewMoney 30/12/2021 | 09:40 Ştiri
CHESTIUNEA UCRAINEI. Convorbire telefonică Biden-Putin pentru o soluție diplomatică

Președintele american Joseph Biden și omologul său rus Vladimir Putin ar urma să discute astăzi, 30 decembrie, prin telefon, pentru a detensiona situația de la frontiera Ucrainei cu Rusia, transmite BBC.

Discuția de astăzi este cea de-a doua din această lună pe aceeași temă. Potrivit unui oficial american citat de BBC, tot astăzi ar urma să fie programate și următoarele discuții dintre cele două părți despre situația din Europa.

Rusia, care a masat forțe armate considerabile la granița cu Ucraina, neagă că ar plănui să invadeze țara vecină. Kremlinul afirmă că trupele sale se află acolo pentru exerciții militare și că Rusia are dreptul să le mute oriunde pe teritoriul său.

Un comunicat al Casei Albe relevă că oficialii americani i-au consultat pe liderii europeni pentru a avea o poziție comună înaintea discuției cu Putin.

Ucraina susține că peste 100.000 de militari ruși au fost amplasați aproape de granița sa cu Rusia. După aceste mișcări de trupe, Biden l-a amenințat pe Putin cu sancțiuni „cum nu s-au mai văzut“ dacă Ucraina va fi atacată. Pe de altă parte, Biden îi va oferi omologului său rus „calea diplomației“, dar rămâne foarte îngrijorat de concentrarea de trupe la granița cu Ucraina, a declarat un oficial american agenției AFP, citată de BBC.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit ieri, 29 decembrie, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că Blinken „a reiterat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în fața concentrării de trupe ale Rusiei la granițele Ucrainei“.

Tot în această lună, Biden și Putin au avut un summit virtual în care președintele american a subliniat sprijinul său pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Deși nu este stat membru al NATO, Ucraina are legături strânse cu alianța. Rusia a cerut garanții obligatorii juridic că NATO nu se va extinde spre est și că nu va trimite echipamente militare către Ucraina sau către alt stat vecin. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că eventuala apartenență a Ucrainei la alianță este o chestiune care privește NATO și Kievul. „Orice dialog cu Rusia trebuie, desigur, să respecte principiile de bază ale securității europene“, a declarat Stoltenberg.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a descris situația de la frontiera Ucrainei cu Rusia ca fiind „probabil cea mai periculoasă din ultimii 30 de ani“.

Oficialii ruși și cei americani ar urma să se întâlnească pe 10 ianuarie la Geneva.