Cererea pentru spații de birouri crește constant, deși construcția de clădiri office nu evoluează la fel de dinamic

Andreea Neferu 12/10/2017 | 11:29 Ştiri
Cererea pentru spații de birouri crește constant, deși construcția de clădiri office nu evoluează la fel de dinamic

Stocul de birouri din București rămâne relativ constant, însă cererea pentru închirierea de spații office continuă să crească. Astfel, în al treilea trimestru al acestui an nu a fost livrat niciun imobil nou de birouri în  Capitală, dar cu toate acestea companiile au închiriat suprafețe cumulate de 68.000 de metri pătrați, în creștere cu 5% față de aceeși perioadă a anului trecut, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai mare parte a tranzacțiilor din trimestrul al treilea, echivalentul a 37.000 de metri pătrați, a fost generată de companiile care se extind sau încep operațiuni noi în București, ceea ce înseamnă că aproape 4.000 de locuri de muncă noi vor fi create (potrivit unei cutume din piața imobiliară, unui angajat îi revine, în medie, o suprafață de 10 metri pătrați într-un birou). Reînnoirile de contracte de închiriere au reprezentat aproape 8.000 de metri pătrați, în timp ce relocările au acoperit 23.000 de metri pătrați.

Din suprafața tranzacționată, reînnoirile reprezintă aproape 8.000 de metri pătrați, mutările acoperă aproximativ 23.000 de metri pătrați, în timp ce spații cu o suprafață de aproximativ 37.000 de metri pătrați au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operațiuni noi în București, având planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi.

Cea mai mare parte a cererii din piață vine de la companiile din sectoarele IT&C și BPO, care au generat aproximativ 80% din volumul tranzacțiilor din perioada iulie-septembrie.

”Piața de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporații internaționale care găsesc în București și în celelalte centre universitare din țară un mix optim între calitatea angajaților, nivelul salarial și valorile de închiriere. Ne asteptăm ca nivelul tranzacțiilor să accelereze în perioada următoare, în condițiile în care 2018 se anunță un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 de metri pătrați în București și aproximativ 100.000 mp în orașele regionale”, spune Mădălina Cojocaru (foto), partner, office agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Rata de neocupare a birourilor din București a scăzut în al treilea trimestru al anului la aproximativ 8,2%, față de 9,3% la jumătatea anului.

O treime din suprafața tranzacționată în trimestrul al treilea se află în clădiri din Pipera, zonele de vest și Central Business District generând fiecare câte 22% din tranzacții, în timp ce zona centru–nord, cea mai dinamică în ultimii ani, au reprezentat doar 9% din volum.

În ansamblu, în primele nouă luni ale acestui an au fost tranzacționate spații de birouri cu o suprafață cumulată de 238.000 de metri pătrați, în scădere cu 7% față de perioada similară a anului precedent, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor. Astfel, în timp ce în 2016 în București au fost livrate spații noi cu o suprafață de 275.000 de metri pătrați, pentru acest an este asteptată darea în folosință a unor spații noi cu o suprafață de 155.000 mp, stocul urmând să ajungă la aproape 2,7 mil. mp.

O activitate tranzacțională susținută s-a constatat și în orașele regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov -, fiind închiriate spații de birouri moderne cu o suprafață cumulată de peste 22.000 de metri pătrați. Cea mai dinamică piață regională a fost cea din Timișoara, unde au fost închiriate spații cu o suprafață de 16.000 de metri pătrați, cea mai mare parte fiind reprezentată de contractele de pre-închiriere în cadrul unor clădiri aflate în construcție.


Sursă foto: Cushman & Wakefield Echinox

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.