Cea mai puternică femeie din businessul românesc, înlocuită de la șefia Petrom cu o britanică

NewMoney 09/01/2018 | 18:00 Ştiri
Cea mai puternică femeie din businessul românesc, înlocuită de la șefia Petrom cu o britanică

Mariana Gheorghe, președintele directoratului și directorul general executiv al OMV Petrom, a fost înlocuită marți de la șefia celui mai mare producător de petrol și gaze din România cu Christina Verchere, potrivit unui comunicat transmis de companie Bursei de Valori București (BVB).

Înainte de ședința Consiliului de Supraveghere de astăzi, Mariana Gheorghe a renunțat la mandatul de Președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom. Renunțarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcția, cel mai târziu pe 20 mai 2018.

În următoarele luni, Christina Verchere și Mariana Gheorghe vor lucra îndeaproape pentru a ușura tranziția, transmite compania.

„Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom”, a declarat Rainer Seele, Președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice”, a precizat Mariana Gheorghe, CEO și Președinte al Directoratului OMV Petrom.

Christine Verchere (46 de ani) a studiat economia la Universitatea din Aberdeen (Scoția) și are o experiență de peste 20 de ani în BP, una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, unde a ocupat mai multe poziții de conducere în Marea Britanie, SUA și Canada. Ultima sa funcție din cadrul BP a fost de președinte regional pentru Asia-Pacific.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep (barili echivalent petrol) în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone pe an și operează o centrală electrică de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent atât în România cât și în țările învecinate, prin intermediul a 787 benzinării.

OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la BVB și la Bursa de Valori Londra.