Ce traseu în business îi așteaptă pe copiii mogulului media Rupert Murdoch după ieșirea din 21st Century Fox

Mimi Noel 22/03/2019 | 14:22 Global
Ce traseu în business îi așteaptă pe copiii mogulului media Rupert Murdoch după ieșirea din 21st Century Fox

Exit-ul familiei Murdoch din gigantul 21st Century Fox este evaluat la aproape 12 miliarde de dolari. Cu acești bani, cei trei copii ai mogulului media Rupert Murdoch ar urma săși croiască propriile traiectorii în business.

Acest articol a apărut în numărul 61 (18 – 31 martie 2019) al revistei NewMoney

Timp de mai multe decenii, industria me­dia s-a uitat ca la televizor, cu gura căs­­­cată, cum australianul Rupert Murdoch achizi­ționa pe bandă ziare, re­viste, canale de televiziune, tipografii, drepturi ale unor fil­me, site-uri, rețele so­ciale etc. Cum­păra de la familii vechi aflate la anan­ghie sau de la fondatori de startup-uri. Fie că piața media era pe val sau în re­cul, Rupert Murdoch era constant când era vorba de pla­nurile lui de achi­ziții, în ciu­da vocilor critice din jur.

Inevitabil, a venit și exit-ul. În iunie 2018, Walt Disney Co. a fost de acord să plătească 71 de miliarde de dolari pentru a cumpăra o mare parte din imperiul con­struit aproape într-o viață de mogulul australian. Printre activele cumpărate se numără și studiourile și televiziunile gigantului 21st Century Fox Inc., inclusiv FX și National Geographic, dar și pache­tul deținut în rețeaua de sateliți TV Star India. Este de așteptat ca în această pri­mă­vară tranzacția să fie finalizată. La acel moment, familia Murdoch va încasa un pachet mix de cash și acțiuni în ca­drul Disney în valoare de 11,6 miliarde de dolari.

MOȘTENITORII. S-a vorbit uneori aprig pe marginea succe­sorului lui Murdoch la cârma vastului său imperiu de afaceri. Mogulul are trei copii adulți – doi băieți, Lachlan și James, și o fată, Elisabeth – din al doi­lea său mariaj. Dacă vânzarea către Disney nu prea mai lasă loc de nicio întrebare, apare alta – ce vor face cei trei moș­te­nitori cu banii re­zultați din exit-ul tatălui?

Mulți se vor uita spre Lachlan, în vârstă de 47 de ani. Când tranzacția cu Disney se va definitiva, fiul cel mare al lui Murdoch va prelua funcția de președinte și CEO al noii companii Fox Corp., care va fi doar o treime din ce a fost. Portofoliul va arăta însă cam la fel, cu programe TV de la Fox News, Fox Broadcasting și Fox Sport. Este de așteptat însă că trustul va crește. „Vom ieși la cum­părături“, spunea Lachlan în noiem­brie, într-o conferință găzduită de ziarul The New York Times.

Cât despre alți membri ai familiei Murdoch, niciunul nu a dorit să facă vreo de­clarație pentru Bloomberg. Indiciile vin însă din alte direcții. În ultima vreme, 21st Century Fox a tot cumpărat drepturi pentru evenimente live de mare audiență. În ianuarie 2018, a semnat un contract de aproape 3,3 miliarde de dolari pentru drep­tul de a transmite meciurile NFL (cam­pionatul de fotbal american, n.r.) până în 2022. Câteva luni mai târziu, Fox a cumpărat, printr-un contract pe cinci ani și cu 1 miliard de dolari, drepturile pentru emisiunea săptămânală de wrestling „Smackdown“ a celor de la World Wre­s­tling Entertainment Inc.

În septembrie, 21st Century Fox inves­tea 100 de milioane de dolari în Caffeine, o platformă de livestreaming similară cu Twitch, a celor de la Amazon. În același timp, Fox Sports a anunțat crearea Caffe­ine Studios, un joint-venture care va dezvolta conținut live exclusiv, cuprinzând și competiții sportive pe calculator (e-sporturi). „Suntem încântați de parteneriatul cu Caffeine pentru a construi împreună ceva special pentru fanii tot mai numeroși ai competițiilor sportive desfășurate pe cal­culator“, a spus Lachlan, care face parte acum și din boardul Caffeine.

„Dintre toți, au fost primii care au făcut această separare în media între conținut live și conținut la cerere. Costurile pentru conținut au crescut astronomic odată cu Netflix și cu Amazon. Noul Fox va continua să cheltuiască enorm, dar măcar va da banii pe ceva special. Va merge cu valul acesta nou, al conținutului live“, spune Geetha Ranganathan, analist media în cadrul Bloomberg Intelligence.

INVESTITORUL. Dacă rolul lui Lachlan va fi să consolideze actualul portofoliu, mai tânărul său frate, James (46 de ani), va fi cel care se va evidenția prin investițiile și achizițiile făcute. Când vânzarea imperiu­lui Murdoch a fost anunțată, s-a speculat că James, actualul CEO al 21st Century Fox, ar putea deveni și șeful executiv al Disney. Analiștii se așteaptă acum ca Ja­mes să pună bazele propriei companii de investiții, care va achiziționa sau susține alte companii, concentrându-se pe streaming TV și pe afaceri ecologiste. Până acum, în cariera sa, James a evitat dezastrele care au marcat cele mai îndrăz­nețe achi­ziții ale tatălui său (Myspace este un exemplu). Mai mult, grație lui James, familia Murdoch s-a numărat printre primii acțio­nari ai companiei de streaming media Roku, care azi valorează peste 5,4 miliarde de dolari.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.