Ce impact are expansiunea marilor companii din industria hi-tech asupra pieței imobiliare

NewMoney 06/07/2018 | 13:17 Ştiri
Ce impact are expansiunea marilor companii din industria hi-tech asupra pieței imobiliare

Piețele imobiliare comerciale cresc la nivel mondial, antrenate de expansiunea companiilor globale și de apetitul investitorilor, este una dintre concluziile reuniunii de la București a membrilor rețelei de consultanță imobiliară Corfac International, reprezentată în România de compania imobiliara ESOP,  reuniune ce a avut loc intre 21-25 iunie 2018.

Expansiunea globală a marilor companii hi-tech, precum Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Intel sau Oracle reprezintă motorul principal al dezvoltării marilor piețe comerciale din lume, tranzacții de cumpărare de proprietăți sau închiriere de spații de birouri și spații industriale de către aceste companii fiind raportate în acest an pe toate continentele acoperite de membrii CORFAC, în țări precum SUA, Mexic, până în Anglia, Germania dar și în România și Israel.

„În plan global, este o lume în schimbare rapidă”, a spus Alistair Subba Row, senior partner al Farebrother, companie afiliata Corfac in Marea Britanie.

„In topul celor mai mari 5 chiriași atât pe segmentul de birouri, cât si pe cel industrial vedem aproape aceiași jucători în principalele piețe internaționale. Este incredibilă viteza de extindere a acestor jucători, pe întreg mapamondul. Un alt trend major al ultimilor ani sunt birourile flexibile, ce revoluționează modul în care proprietățile sunt utilizate”, a adăugat Alistair Subba Row.

Toate aceste schimbări se petrec într-o lume din ce în ce mai puternic marcată de agenda internațională și nu de cea locală, ca în trecut. Una dintre concluziile întâlnirii membrilor CORFAC prezenți la “CORFAC International Summer Affiliate Meeting” este și influenței politicului în evoluția pieței imobiliare, declarațiile și deciziile politice – BREXIT sau altele specifice fiecărui stat in parte, având un impact direct asupra taxelor și exporturilor și implicit a cererii viitoare. „Se întâmplă atât de multe în plan politic și cred că este prima dată în cariera mea când am văzut o incidență atât de mare a politicului în piețele imobiliare”, declară Alistair Subba Row.

România, gazdă a evenimentului  are o piață imobiliară cu multe oportunități,  atât  pe segmentul de birouri (cu un stoc ce se ridică la aprox. 3 mil. mp), cât si pe cel industrial (aprox. 1,8 mil la final de 2017).

„Piața imobiliară din București traversează o perioadă de efervescență pe segmentul investițiilor, unde randamentele sunt de 7,25% pentru prime offices și 8,5% pentru industrial”, declară Alexandru Petrescu, managing partner ESOP.

„CORFAC International Summer Affiliate Meeting” a avut loc în perioada 21-25 iunie 2018 și a reunit membri CORFAC din 10 țări, SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia, Franța, Italia, Irlanda, Israel, Mexic și România.