Ce așteptări au liderii de business de la liderii politici

Andrei Dumitru 10/04/2024 | 11:39 Ştiri
Ce așteptări au liderii de business de la liderii politici

În an electoral, Romanian Business Leaders prezintă cele 7 teme de interes pentru antreprenorii români.

„Ne dorim o țară europeană modernă, cu afaceri prospere, cu o educație de calitate pentru copiii noștri, cu o administrație care să lucreze pentru cetățenii ei, ne dorim să creăm o țară în care românii să își dorească să trăiască. Pentruastaeste esențial să înțelegem că fiecare dintre noi are un rol și o contribuție”, spun membrii RBL.

Liderii de business și antreprenorii români vor fi nevoiți „să stângă rândurile și să susțină economia”, susține RBL, care punctează că mediul de afaceri are „așteptări și cerințe de la partidele politice, care anul acesta se confruntă electoral”.

„Avem oportunități uriașe –Uniunea Europeană, NATO, OCDE, Schengen, PNRR – acestea sunt șansele istorice ale României, pe care nu avem voie să le ratăm. Dar România are probleme economice structurale cu care se confruntă: deficit bugetar mult peste limitele asumate și o datorie publică în continuă creștere, cu o administrație greoaie și un sistem educațional care merge cu frâna de mână trasă.

Suntem conștienți de faptul că noi liderii de business și antreprenorii români vom fi nevoiți să strângem rândurile și să susținem economia. Ni se spune că sistemul de taxare va suferi modificări în viitorul apropiat,iar noi vom fi nevoiți să ne dovedim încă o dată reziliența”, transmite RBL.

 Cele 7 teme esențiale pentru 2024, în viziunea RBL:

  1. Menținerea parcursului pro-european și pro-atlantic, de la care România nu are voie să se abată;
  2. Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pe care nu avem voie să o ratăm și care ne va asigura un salt global;
  3. Aderarea completă la Schengen, pentru legarea economiei Românești de economia europeană;
  4. Creșterea competitivității fiscale și nu distrugerea ei pentru a acoperi cheltuieli bugetare nesustenabile;
  5. Creșterea competențelor digitale pentru modernizarea țării;
  6. Finanțarea corespunzătoare a educației, pentru că doar prin educație creștem România;
  7. Implementarea eficientă a PNRRși nu doar irosirea banilor europeni.

„Aceste teme ne pot aduce împreună-mediu de afaceri, mediu politic, și societate civilă-ca printr-un efort comun să ridicăm România. Avansăm cu proiecte importante în infrastructură, agricultură, energie, dar în același timp ne punem singuri piedici în calea dezvoltării prin gestionarea ineficientă a oportunității istorice reprezentantă de fondurile PNRR, prin lipsa de predictibilitate și stabilitate a cadrului fiscalși prin inabilitatea de a face un salt important în educație. Avem nevoie să digitalizăm și să modernizăm rapid instituțiile din administrația publică și să îmbunătățim semnificativ relația stat-cetățean-mediu privat. Romanian Business Leaders militează pentru un mediu economic prielnic dezvoltării și susținerii antreprenorialului și inovației, ambele condiții necesare pentru o dezvoltare accelerată a societății românești”, a declarat Marius Ștefan, președinte Romanian Business Leaders.