Ce ar însemna alungarea sălilor de jocuri la periferia orașelor? (P)

NewMoney 26/09/2023 | 11:03 Ştiri
Ce ar însemna alungarea sălilor de jocuri la periferia orașelor? (P)

Luna septembrie a început cu o mișcare îndrăzneață a autorităților din România care au adoptat proiectul prin care sălile de jocuri sunt mutate la periferia localităților, inclusiv a municipiului București. Deși la o primă vedere decizia a fost salutată prin votul din Senat, ce înseamnă mai exact punerea în practică a proiectului, respectiv împingerea sălilor de jocuri la marginea orașelor?

Mai mulți parlamentari au conceput un proiect de lege prin care vor să mute sălile de jocuri în afara orașelor. Cu toate acestea, votul în Senat a fost pozitiv, însă urmează ca Guvernul să aibă ultimul cuvânt, iar premierul a declarat că nu susține un asemenea proiect din mai multe motive. Unul dintre acestea a fost cel financiar, respectiv scăderea veniturilor la bugetul de stat. Printre prevederile proiectului se face referire la amplasarea sălilor de jocuri la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/comunei, inclusiv în capitală și la mai mult de 300 m de orice instituție de învățământ.

Mutarea jucătorilor online

Piața online a jocurilor de noroc s-a arătat pregătită să primească potențialii clienți care s-ar muta dacă proiectul va fi dus la bun sfârșit. Slot V este unul dintre operatorii care pun la dispoziția pasionaților o gamă impresionată de peste 2000 de jocuri diferite menite să distreze oamenii. Oamenii care deja au încercat platforma și-au argumentat alegerea printr-o sumedenie de Slot V păreri prin care și-au exprimat aprecierea, însă este știu faptul că un asemenea proiect ar afecta din plin industria și bugetul de stat.

În România există o legislație foarte bine pusă la punct, iar multe țări și-au arătat aprecierea față de țara noastră din punctul acesta de vedere. Totul este foarte bine reglementat, iar veniturile generate sunt considerabile pentru bugetul țării, aspect apreciat și de către premierul Marcel Ciolacu care a respins cu vehemență aplicarea unui asemenea proiect. Iată de ce:

Pierderea locurilor de muncă

Ca urmare a proiectului de lege, toate sălile trebuie mutate în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. Lucrul acesta este departe pentru că întâi proiectul trebuie să meargă la Camera Deputaților pentru decizia finală, dar să presupunem că ar trece acest proiect, mai mulți oameni și-ar putea pierde locurile de muncă. Sunt zeci de mii de agenții stradale în toată țara, iar mutarea lor la periferia localităților nu ar face decât să forțeze mâna companiilor de a renunța la multe dintre locații.

Deja numărul sălilor de jocuri în multe orașe s-a redus din mai multe considerente, dacă vor fi obligate să se mute înseamnă că bătaia pe chirie va fi foarte mare. Ar fi fizic imposibil să poată deschide tot atâtea locații câte există deja și o primă măsură ar fi renunțarea la o parte din personal.

Reducerea considerabilă a veniturilor la bugetul de stat

Conform datelor raportate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în anul 2021 cifra de afaceri a unor companii din industria jocurilor de noroc a depășit două miliarde de euro, iar pentru 2022 și 2023 se așteaptă o creștere cu 15-30% procente în fiecare an. În cifre, lucrul acesta înseamnă că 45.000 de persoane au locuri de muncă unde sunt suportate salariile și taxele către bugetul de stat.

Sute de milioane de euro plătește anual întreaga industrie către bugetul de stat din România. Organizațiile Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România anunțau în anul 2020 că taxele plătite ajung la 600 milioane de euro, iar gradul de colectare este de peste 99%.

În altă ordine de idei, dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, atunci toate sălile de jocuri de noroc trebuie mutate la marginea localităților într-un timp de 60 de zile din momentul publicării legii. Lucrul acesta este practic imposibil pentru că sunt zeci de mii de săli de jocuri, iar multe dintre acestea s-ar desființa, taxele către statul român s-ar diminua considerabil.