CE aprobă reintroducerea schemei României de sprijinire a companiilor, în valoare de 2,5 miliarde de euro

Andrei Dumitru 08/04/2024 | 14:25 Ştiri
CE aprobă reintroducerea schemei României de sprijinire a companiilor, în valoare de 2,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat luni reintroducerea schemei României de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei) pentru sprijinirea companiilor în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema reintrodusă a fost aprobată conform Cadrului temporar de criză şi de tranziţie adoptat de Comisia Europeană în 9 martie 2023 şi modificat în 20 noiembrie 2023.

Executivul comunitar a aprobat schema iniţială în 9 septembrie 2022 şi prima reintroducere în 26 ianuarie 2023, care au expirat în 31 decembrie 2023. Conform schemei reintroduse, ajutorul va fi sub forma unor garanţii şi granturi directe. Schema reintrodusă este menită să asigure că rămân disponibile suficiente lichidităţi pentru firmele afectate afectate de perturbările economice provocate de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a constatat că schema României, aşa cum a fost reintrodusă, continuă să fie în linie cu condiţiile Cadrului temporar de criză şi de tranziţie. În special, ajutorul nu va depăşi 280.000 euro pentru o companie activă în sectorul agricol, 335.000 euro pentru o companie activă în domeniul pescuitului şi acvaculturii, şi 2,25 milioane de euro pentru o companie activă în alte sectoare, şi nu va fi acordat mai târziu de 30 iunie 2024.

Executivul comunitar a concluzionat că reintroducerea schemei României rămâne necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările semnificative din economia unui stat membru, în linie cu articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, şi a condiţiilor Cadrului temporar de criză şi de tranziţie. Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.