Cât costă polițele RCA, după ce Guvernul a adoptat tarifele maxime

Gabriel Bucur 02/11/2016 | 17:32 Ştiri
Cât costă polițele RCA, după ce Guvernul a adoptat tarifele maxime

UPDATE Uniunea asigurătorilor din România (UNSAR) a sesizat Comisia Europeană cu privire la decizia Guvernului de a plafona tarifele RCA, pe motiv că sunt încălcate regulile Uniunii Europene.

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o Hotărâre, plafonarea tarifelor pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Noile tarife intră în vigoare în zece zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial și vor fi valabile șase luni, până la mijlocul lunii mai a anului viitor.

La Hotărâre a fost adăugată o anexă care stabilește prețurile polițelor RCA și în cazul mașinilor electrice, după ce, inițial, Autoritatea de Supraveghere Financiară stabilise, într-o ședință specială, tarife maxime doar pentru autoturismele obișnuite. Ulterior, ASF a revenit asupra subiectului cu o completare, care a fost inclusă în Hotărâre. Astfel, în categoria mașinilor cu capacitate cilindrică mai mică de 1.200 de centimetri cubi (cmc) intră și autoturismele electrice și cele hibride.

Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica în această perioadă de 6 luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat astăzi”, se arată în comunicatul Executivului.

Pentru a reduce pierderile cauzate de înghețarea tarifelor, este de așteptat ca asigurătorii să vândă polițele doar la prețul maxim. În acest caz, firmele de asigurări care vor stabili tarife peste limita legală riscă amenzi de până la 50.000 de lei și chiar sancțiuni din partea ASF.

Care sunt tarifele maxime RCA

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale”, este notat în comunicatul guvernului.

Pentru maşinile cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, o poliţă RCA va costa 541 de lei pentru un şofer de peste 60 de ani, 611 lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani, 617 lei pentru 41-50 ani, 610 lei pentru 31-40 de ani, 800 de lei pentru 26-30 de ani şi 985 lei pentru tinerii sub 25 de ani, notează News.ro, pe baza documentului oficial.

Pentru maşinile cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.401 şi 1.600 cmc, poliţele RCA au un preţ anual cuprins între 629 de lei şi 1.166 de lei, în funcţie de vârsta şoferilor, pentru categoria 1.601/1.800 cmc, preţul variază între 691 de lei şi 1.294 de lei, iar pentru maşinile cu capacitate cilindrică între 1.801 şi 2.000 cmc, o poliţă costă între 798 şi 1.516 lei.

În urma deciziei de miercuri, România devine singura țară din Europa cu prețurile asigurărilor plafonate, potrivit Profit.ro.

Puteți verifica AICI lista oficială cu tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.