Casă în proprietate sau chirie? Ce locuințe preferă românii

Andreea Neferu 21/03/2018 | 15:36 Ştiri
Casă în proprietate sau chirie? Ce locuințe preferă românii

Peste 60% dintre românii care vor să își schimbe locuința iau în considerare varianta achiziției unei proprietăți în detrimentul închirierii, potrivit unui raport realizat de platforma imobiliară Storia.ro și de agenția de cercetare D&D Research.

Aproape 40% dintre cei care vor să se mute din locuința actuală vor să facă acest pas în următorul an, iar 95% dintre ei vor să își găsească o casă sau un apartament în aceeași localitate. Principalele motive din spatele deciziei acestora de a-și schimba locuința sunt intenția de achiziție a unei locuințe proprii sau nevoia de un spațiu mai mare.

Majoritatea românilor caută un apartament în bloc (61,1%), în timp ce 24,7% își doresc o casă aflată în afara unui cartier rezidențial. Ceilalți se află în căutarea unui apartament în vilă (6,2%) sau își doresc o casă aflată într-un cartier rezidențial (7,2%).

Întrebați care sunt criteriile de care țin cont atunci când caută o locuință nouă – dincolo de buget -, românii incluși în cercetare au specificat zona (47,8%), suprafața utilă (29,1%), numărul de camere (35,8%), suprafața totală sau construită (26,5%) și facilitățile din preajma locuinței (22,9%). Anul construcției, accesul la o parcare, apropierea de stațiile de mijloc de transport, calitatea finisajelor și compartimentarea sunt alte criterii amintite de către respondenți.

61,4% dintre respondenți au declarat că folosesc site-urile de anunțuri imobiliare atunci când își caută o nouă locuință, în timp ce 45,3% preferă să caute direct în motorul de căutare Google, iar 43,6% apelează la prieteni și cunoștințe.

Studiul a implicat 1.050 de respondenți cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.