Casa Albă confirmă: Ameninţările Iranului împotriva Israelului sunt reale şi credibile

Elena Marinescu 12/04/2024 | 20:41 Ştiri
Casa Albă confirmă: Ameninţările Iranului împotriva Israelului sunt reale şi credibile

Ameninţările unui atac iranian împotriva Israelului sunt „credibile” şi „reale”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care nu a dorit să ofere mai multe detalii asupra momentului sau ţintelor.

Preşedintele Joe Biden „a fost informat în numeroase rânduri de către echipa sa de securitate naţională”, iar SUA intenţionează „să facă tot ce este posibil pentru a se asigura că Israelul se poate apăra”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

„Ar fi imprudent să nu ne evaluăm propria postură în regiune, pentru a ne asigura că şi noi suntem pregătiţi corespunzător”, a adăugat el, după cum transmite AFP. Cu toate acestea, John Kirby nu a oferit detalii despre eventuale mişcări ale forţelor americane în regiune.

Pericolul extinderii conflictului din Fâşia Gaza

Riscurile unei extinderi a conflictului în desfăşurare în Fâşia Gaza au crescut odată cu ameninţările Iranului la adresa Israelului, acuzat de un atac care a distrus consulatul său din Damasc la 1 aprilie, provocând – potrivit unei organizaţii neguvernamentale – moartea a 16 persoane, între care doi generali ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Iranul şi Siria au atribuit atacul Israelului, care nu şi-a confirmat implicarea, dar care este totuşi considerat responsabil, inclusiv de către proprii aliaţi.

Inamic declarat al Israelului şi aliat al Hamas, Iranul a ameninţat „să pedepsească” Israelul după distrugerea consulatului său din capitala siriană. Pe fondul ameninţărilor iraniene, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul şi SUA stau „umăr la umăr” pentru a face faţă Iranului.

„Inamicii noştri cred că pot separa Israelul şi SUA, dar se întâmplă contrariul: ei ne apropie şi ne întăresc legăturile”, a dat asigurări ministrul într-un comunicat de presă, în urma unei întâlniri cu generalul american Michael Erik Kurilla, aflat în vizită în Israel. „Suntem pregătiţi să ne apărăm la sol şi în aer, în strânsă colaborare cu partenerii noştri, şi vom şti cum să reacţionăm”, a adăugat Gallant, potrivit sursei citate de Agerpres.

Aflat de joi într-o vizită în Israel, responsabilul militar american urma să discute despre „ameninţările în materie de securitate în regiune”, conform Departamentului Apărării din SUA. Preşedintele american Joe Biden a promis Israelului un sprijin de „neclintit” în faţa Iranului.