Care sunt cele șapte tendințe din piața rezidențială în 2017

Gabriel Bucur 06/06/2017 | 14:45 Ştiri
Care sunt cele șapte tendințe din piața rezidențială în 2017

Piața rezidențială din România crește accelerat și se dezvoltă continuu prin proiecte noi, realizate după standarde moderne și cerințe tot mai diverse din partea clienților, anunță reprezentanții proiectului New Residence, dezvoltat de fondul de investiții British Romanian Investment Partnership.

Anul 2017 a adus o serie de schimbări în piața din România, mai precizează reprezentanții proiectului imobiliar, care au formulat o listă cu șapte tendințe care vor caracteriza piața rezidențială în acest an.

Apartamentele noi costă mai mult decât cele vechi

Dacă până în 2010 apartamentele din blocuri vechi aveau prețuri mai ridicate decât apartamentele noi din cauza cererii foarte mari și a deficitului de proiecte rezidențiale noi, în ultimii ani, prețurile locuințelor noi au început să crească în detrimentul celor vechi. Aceasta este și o consecință a faptului că băncile evaluează locuințele vechi la prețuri mai mici.

Normalizarea pieței rezidențiale

Piața rezidențială din Capitală urmează o tendință de normalizare, cu creșteri constante anuale, între 5% și 7%, sunt de părere dezvoltatorii NewResidence. Creșterea pieței nu suplinește însă și deficitul de locuințe, ca urmare a unei cereri ridicate, fapt pentru care va fi nevoie de investiții masive și în următorii ani.

Un interes tot mai mare pentru calitate

Persoanele care vor să achiziționeze o locuință nouă au devenit mult mai preocupate de calitatea imobilului, astfel că sunt interesate atât de materialele de construcție, cât și de facilitățile incluse, precizează aceeași sursă. Cumpărătorii conștientizează că o locuință cumpărată este o investiție și preferă să plătească un preț mai ridicat pentru o casă care le asigură condiții bune de trai, pe termen lung. În plus, clienții merg să vadă imobile însoțiți de specialiști în domeniu.

Un stil de viață integrat

Alegerea unei locuințe implică multe criterii. Perspectiva generală este că românii sunt tot mai interesați ca noua locuință să le ofere accesul rapid la o serie de facilități, care le ușurează și simplifică viața. Astfel, de la spații comerciale, școli și spații verzi situate în proximitatea casei, la locuri de parcare și mijloace de transport în comun cât mai aproape de noua locuință, toate au devenit elemente esențiale, pe care românii le iau în calcul atunci când decid să se mute în casă nouă.

Tendința de a reinvesti

În ultimii ani, achiziționarea unui apartament nu se realizează neapărat ca urmare a nevoii unei locuințe, ci a devenit o modalitate de a reinvesti, prin închiriere. Spre exemplu, în cadrul noului complex New  Residence aproape 10% din cei care au cumpărat o locuință au menționat că intenționează să o închirieze.

Prima Casă pierde teren

Deși programul Prima Casă este încă în vigoare, aceeași sursă spune că există tendința de a achiziționa un apartament din surse proprii sau prin credite ipotecare standard. Din procentul de 45% al celor care și-au cumpărat deja o locuință în complexul New Residence, proiect ce va fi finalizat anul acesta, doar 10 % au venit prin programul Prima Casă.

Schimbarea locuinței vechi pentru un stil de viață modern

Apartamentele vechi nu mai suplinesc nevoile actuale ale locatarilor și de cele mai multe ori aceștia trebuie să realizeze lucrări de renovare foarte costisitoare. În aceste condiții, în ultima perioadă se remarcă un interes crescut pentru schimbarea locuinței vechi cu una nouă, care asigură condiții și facilități moderne, la prețuri optime.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.