Buget mai mare pentru Sănătate. Noul ministru vrea introducerea asigurărilor private complementare

Elena Marinescu 26/11/2019 | 18:36 Ştiri
Buget mai mare pentru Sănătate. Noul ministru vrea introducerea asigurărilor private complementare

Ministerul Sănătății va primi 2,9 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară, bani ce vor fi direcţionaţi cu prioritate către echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), care înregistrează un deficit major.

În total, proiectul de rectificare bugetară elaborat de Ministerul Finanțelor prevede că bugetul Ministerului Sănătății va crește cu 2,899 miliarde de lei.

Din aceşti bani, o mare parte va susţine transferurile pentru echilibrarea bugetului FNUASS  cu 3,125 miliarde lei, în timp ce alte cheltuieli bugetare sunt diminuate “ca urmare a gradului de execuție a cheltuielilor, precum și a necesarul estimat a se plăti până la finele anului”.

„S-au identificat economii în principal la cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă (-97 milioane lei), proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) și cheltuieli de personal (-28 milioane lei)”, prevede proiectul.

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care asigură finanțarea programelor de sănătate din România, a înregistrat un deficit de 2,97 miliarde lei după primele nouă luni din acest an, în creștere de 12 ori față de aceeași perioadă din 2018, cheltuielile crescând de peste două ori mai repede decât încasările.

Cum se împarte bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate

  • Cheltuielile de personal se suplimentează cu 19,7 milioane lei pentru asigurarea drepturilor salariale pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și caselor de asigurări de sănătate;
  • Cheltuielile cu bunurile și serviciile se suplimentează cu suma de 400 milioane lei pentru medicamente cu și fără contribuție personală;
  • Transferurile între unități ale administrației publice se suplimentează cu 813 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare plății majorărilor salariale ale personalului din unitățile sanitare publice;
  • Cheltuielile cu asistența socială se suplimentează cu 800 milioane lei pentru asigurarea plății indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale.

De menţionat că, potrivit proiectului, veniturile din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate se diminuează cu 1.352,7 milioane lei.

”Influența se datorează efectului generat de indicatorii realizați ai pieței forței de muncă de 14,8% (în perioada ianuarie-septembrie 2019/2018, efectivul salariaților din economie a crescut cu 1,1% iar câștigul salarial mediu brut a crescut cu 13,6%) față de estimarea inițială de 18,6% avută în vedere la elaborarea proiecției veniturilor din cadrul legii bugetare, precum și extinderea facilității acordate salariaților din domeniul construcțiilor prin adăugarea unor noi activități”, se arată în nota de fundamentare.

Românii ar putea avea asigurări complementare private de sănătate

Noul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat că una dintre prioritățile mandatului său este obținerea mai multor bani pentru acest sector. El a dat asigurări că fondurile necesare pentru plata salariilor cadrelor medicale în luna decembrie vor fi aprobate la rectificarea bugetară.

În plus, ministrul vizează atragerea unor fonduri suplimentare în sistemul de sănătate, prin introducerea asigurărilor complementare private de sănătate, după modelul francez.