București: Purtarea măştii rămâne obligatorie în apropierea școlilor și în spațiile aglomerate (DOCUMENT)

Elena Marinescu 15/05/2021 | 15:10 Ştiri
București: Purtarea măştii rămâne obligatorie în apropierea școlilor și în spațiile aglomerate (DOCUMENT)

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti a decis, în şedinţa de sâmbătă, impunerea obligativităţii purtării măştii de protecţie într-un perimetru de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, în cazul persoanelor care staţionează.

De asemenea, masca va fi în continuare obligatorie în spațiile aglomerate, cum ar fi piețele și stațiile de transport în comun. „În principiu am stabilit că în jurul unităţilor şcolare unde există potenţial de aglomerare şi la venire, şi la plecare şi sunt copii, majoritatea fiind sub 16 ani, nu pot fi vaccinaţi, atunci este necesar să avem perimetru de 50 de metri în jurul şcolii, acolo va fi obligatorie purtarea măştii pentru cei care vor staţiona în acest perimetru”, a declarat prefectul Alin Stoica sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetul municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit acestuia, măsura va intra în vigoare imediat după adoptare iar în cazul celor care nu respectă regulile, sunt prevăzute aceleași amenzi ca și până acum. Întrebat cum vor fi supravegheate aceste zone, Stoica a răspuns că nu vor fi mai multe forțe de ordine, ci se vor face pur și simplu „observări”: „Vor fi notate și transmise, adică un fel de observare empirică a situației”.

Perioadă de monitorizare pentru zonele aglomerate

Totodată, Alin Stoica a menţionat că pentru alte zone mai aglomerate, precum parcurile și Centrul Vechi al Capitalei, va exista o „perioadă de monitorizare de o săptămână”, în urma căreia forţele de ordine vor face „propuneri concrete” în baza cărora se vor putea lua alte măsuri, dacă va fi cazul.

Începând de sâmbătă, 15 mai, în România au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare a restricțiilor. Potrivit Digi24, o primă măsură este eliminarea obligativităţii purtării măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun. La toate acestea se adaugă și zonele din aproprierea unităților de învățâmânt.

De asemenea, se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii şi restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.00, iar programul restaurantelor, cafenelelor va fi în intervalul 05-24.00.