„Big Little Lies”, unul dintre cele mai populare seriale. De ce ne plac marile minciuni nevinovate

Oana Borviz 02/08/2019 | 12:29 Timp Liber
„Big Little Lies”, unul dintre cele mai populare seriale. De ce ne plac marile minciuni nevinovate

Povestea unei crime – inteligent con­struită în jurul unor probleme legate de maternitate, violență domestică și presiune socială – a făcut din „Marile minciuni nevinovate“ (Big Little Lies) una dintre cele mai bune serii TV din ultimii doi ani. Al doilea sezon, care a fost lansat de curând, ne face să credem că serialul va continua să-și păstreze statutul încă mult timp de-aici înainte.

Acest articol a apărut în numărul 70 (22 iulie – 4 august 2019) al revistei NewMoney

Atunci când HBO anunța, în decembrie 2017, că intenționează să producă al doilea sezon al seriei „Marile minciuni ne­vinovate“, majoritatea primea vestea cu scepticism. În primul rând, pentru că miniseria de șapte episoade a fost atât de apreciată – cu povestea, distribuția, imaginea și muzica ei –, încât fanii se temeau că al doilea sezon nu ar putea să fie la fel de reușit ca primul.

În al doilea rând, pentru că nimeni nu mai credea că se mai poate scoate ceva convingător dintr-o poveste al cărei mister pare să fi fost rezolvat în ultimul episod al primului sezon. Dar David Edward Kelley (pro­ducătorul din spatele unor succese precum „Ally McBeal“, „Boston Public“ sau „Mr. Mercedes“) le-a demonstrat tuturor că o poveste bine scrisă poate continua la nesfârșit.

Kelley a scris, așadar, scenariul pentru alte șapte episoade, pornind, ca și în cazul primului sezon, de la romanul omonim al australiencei Liane Moriarty. A rezultat o dramă nuanțată, pigmentată cu umor negru, sex și suspans, care con­tinuă să exploreze, dintr-o nouă per­s­pec­­tivă, „malignitatea minciunilor, durabilitatea prieteniilor, fragilitatea căsă­to­riei, ferocitatea vicioasă a părinților“, cum le numesc reprezentanții televiziunii HBO.

Cel de-al doilea sezon a avut premiera la începutul lunii iunie, iar nouă ni s-a părut captivant încă de la primul episod. Ce are atât de special acest film și de ce merită să-l urmărești? Iată câteva argumente!

PERSONAJE VERIDICE. De la bun înce­put, „Marile minciuni nevinovate“ – care a câștigat anul trecut 8 premii Emmy (din 16 nominalizări) – a atras privitorul cu modul realist în care disecă proble­me legate de maternitate, învățământ, vio­lență domestică, presiune socială.

Cel de-al doilea sezon preia accentul poveștii inițiale și redă complexitatea din viața femeilor moderne, arătând cât de mult sunt afectate acestea de acțiu­nile bărbaților, indiferent de statutul și de privilegiile pe care ele le au.

Păzitoare ale familiei, ale propriilor integrități, cele cinci protagoniste – numite de-acum „cele cinci Monterey“ – au de păzit acum și un secret, cel al morții lui Perry, soțul agresiv care o bătea până la leșin pe Celeste (Nicole Kidman) și care a violat-o pe Jane (Shailene Woodley).

Nucleul emoțional se schimbă, așadar, Madeline (Reese Witherspoon), Renata (Laura Dern), Celeste, Jane și Bonnie (Zoë Kravitz) fiind nevoite să facă față cum pot repercusiunilor morții lui Perry, dar și altor secrete întunecate care se cer dezvăluite.

În ciuda provocărilor, femeile se dovedesc în continuare puternice, veridice, încercând totul pentru a-și orienta destinele pe făgașul bun al vieții. Unele o fac din inerție, mergând la psiholog, precum Celeste sau Madeline; altele o fac cu speranța celui aflat la început de drum (cum este Jane, care se îndră­gos­tește); iar altele o fac cu disperare, așa cum procedează Renata, care, falimen­tată de propriul soț, nu concepe să fie altceva decât o „femeie bogată“.

ACTRIȚE MARI. Protagonistele filmului au fost extraordinare și în primul sezon, dar în cel de-al doilea oferă performanțe și mai bogate. Witherspoon continuă să fie simpatica bârfitoare căreia nu-i scapă nimic din viața micului oraș californian, însă ajunge, în același timp, la niște nuanțe interpretative surprinzătoare, în încercarea de a reda transformările emo­ționale prin care trece personajul ei (este la un pas de a divorța, comuni­ca­rea cu fiica sa cea mare este ane­voioasă).

Kidman este perfectă în rolul văduvei confuze și vulnerabile, care nu se poate nici bucura, nici întrista de dispariția soțului agresiv și care continuă să fie dependentă de violență.

Dern atinge nenumărate note ale furiei, în zbuciumul ei de a-și rezolva pro­bleme cruciale. Zoë Kravitz nu mai este femeia zen, prietenă cu lumina și cu liniștea, s-a transformat în varianta ei întunecată, mimând perfect sufletul stins al unei femei. Shailene Woodley face abia perceptibilă trecerea de la femeia traumatizată, nevoită să-și crească singură copilul, la femeia reaprinsă de dragostea unui bărbat.

Cea mai mare surpriză a distribuției este însă Meryl Streep în rolul lui Mary Louise Wright, soacra lui Celeste, venită în Monterey pentru a-și ajuta nora și nepoții după tragicul eveniment, dar și pentru a căuta răspunsuri la modul misterios în care a murit fiul ei.

Ea este afec­tuoasă și viscerală, răutăcioasă și în­spăi­mântătoare, haioasă și perversă, com­bi­nația perfectă pentru un personaj ne­su­ferit care subminează răul doar de dragul de a-și apăra copilul.

Deși unii critici cred că personajul este o caricatură ne­demnă de Streep, oricine poate observa cum simpla ei prezență, oricât de episo­dică ar fi, domină atmosfera filmului chiar și după ce actrița a ieșit din cadru. („Ai putea crede că moleculele din aer continuă să vibreze la amintirea ei“, scrie The Guardian).

LOCURI SPLENDIDE. Spațiile în care este filmată acțiunea nu fac decât să spo­rească frumusețea serialului. Pitorescul oraș de coastă Monterey, superbele case de pe plajă, piscinele imense, prive­liștile enigmatice cu oceanul, interioa­rele extravagante sau fermecătoarele restaurante din porturi sunt spații sedu­cătoare care reflectă modul de viață al protagonistelor, aspirațiile și nevoile lor.

Bixby Bridge, impunătorul pod pe care trec de zor femeile cu mașina, în drumul lor spre oraș și înapoi, acasă; plaja pitorească a parcului din Pacific Grove; Happy Girl Kitchen, „locul cel mai drăguț de mâncat din Monterey“, cum l-a numit Witherspoon, sunt doar câteva exemple de locuri-vedetă ale filmului.

De altfel, multe alte pelicule și show-uri de televiziune au fost filmate în Monterey, devenit mult mai cunoscut datorită „marilor minciuni nevinovate“ spuse chiar în inima lui.